Възстановяването на данъци за тези, които са работили в чужбина, може да се превърне в алтернативен начин за увеличаване на спестяванията в трудни времена


Дата: 20/11, 13:00

Въпреки че изглеждаше, че трудният период на пандемията е към своя край, ситуацията внезапно се влоши от войната в Украйна. Цените на различни стоки, суровини и горива се повишиха, което принуди мнозина да затегнат коланите или да преразгледат разходите си. Но за тези, които са работили в чужбина през последните 1-5 години и все още не са се възползвали от възможността за възстановяване на данъци от чужбина – имаме страхотна новина! Възползвайки се от тази възможност, можете да напълните портфейла си с допълнителни пари. Как да го направите?

Как се връщат данъци?

Всеки, който известно време е бил на работа в чужбина и се е върнал в родината си, има право да кандидатства за връщане на надвнесени данъци има. Повечето хора, които заминават да работят в чужбина, надвнасят данъци върху доходите в страната на работа, защото работодателите не знаят точно каква ставка трябва да се прилага. В резултат на това най-често прилаганата ставка на данъка върху дохода е много по-висока и възниква надвнасяне на данък. Именно това надвнасяне може да бъде възстановено. Разбира се, ако работите в чужбина в продължение на няколко години, надплатения данък върху дохода може да бъде възстановен само за последните няколко години. Точният брой години, за които парите могат да бъдат възстановени, зависи от държавата, в която сте работили. Това обикновено е възможно за последните 4 или 5 данъчни години. Българската данъчна система работи по подобен начин, като можете да се обърнете към тях за всякакви въпроси.

Докато все още могат да се чуят различни подвеждащи митове за връщането на данъци от чужбина, новината за лесни пари достига до все повече и повече завръщащи се емигранти. Специалистите по възстановяване на надвнесени данъци припомнят, че това е напълно законен и безопасен процес, без да влияе на пенсия за осигурителен стаж или други социални гаранции. Именно такива митове често подвеждат работещите в чужбина. Освен това, мнозина се плашат от декларирането на доходите. Въпреки това, ако сте работили законно и данъкът върху дохода е бил удържан от заплатата ви, връщането не трябва да ви плаши. Естествено, след като започнете процеса на връщане, трябва да се заредите с търпение, защото процесът отнема време.

От къде да започна?

За да бъде възстановяването на данъци възможно най-гладко, експертите препоръчват да не се бавите, освен, ако не сте работили на непълно работно време цяла данъчна година и планирате да се върнете на работа тази година. В противен случай започнете процеса възможно най-скоро. Различните държави работят с различни данъчни системи и отнема време не само за събиране и попълване на документи, но и за изпращането им в друга държава и тяхното одобрение. Първо, обаче бихте искали да се запознаете откъде да започнете този процес.

Има два начина да започнете процеса на възстановяване на данъци: като го направите сами или като потърсите помощ от професионалисти. Ако владеете добре чуждия език, разбирате общата данъчна система и не се страхувате от предизвикателства - можете да предприемете всички стъпки сами. Ако обаче се съмнявате или видите, че документите, необходими за стартиране на процеса, липсват или имате други причини за съмнение, решението да се обърнете към специализирани компании за възстановяване на данъци може да бъде ефективно решение.

Ако все пак решите, че това е предизвикателство за вас, трябва да започнете със събиране на необходимите документи. За тази процедура обикновено са необходими документи за самоличност – паспорт или лична карта, а понякога се изискват и преведени копия. Трябва да имате и фишове за заплати от всички работодатели за последните месеци, ЕГН и удостоверение за всички получени доходи. Последните обикновено се издават от работодателя при напускане на работата. Получените доходи също трябва да бъдат декларирани.

Всичко това не изглежда особено сложно. Най-голямо внимание ще се изисква, когато се стигне до следващия етап – попълване на документи и деклариране на доходи. Едно от най-големите предизвикателства често е чуждият език и данъчната система, която е трудна за разбиране. Тук най-често е необходима специализирана помощ, където са необходими по-специфични познания. Ако започвате да усещате, че възстановяването на данъци може да не е вашето любимо занимание или нежелано предизвикателство, най-оптималното и спестяващо време решение може да бъде помощта на специалисти по възстановяване на данъци. Въпреки, че услугата е платена, всеки може да я оцени индивидуално, използвайки собствена система от плюсове и минуси. Не забравяйте, че дори този непредсказуем период може да стане финансово по-лесен, ако се възползвате от възможността за възстановяване на надплатени данъци от чужбина.

 

*публикация

 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Приложение ще показва наличните лекарства в аптеките
Дата: 28/03, 20:22

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 20:10

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 28/03, 20:10

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 28/03, 20:10

Експерт по право: Ако президентът не е съгласен с някой служебен министър, ще трябва да отстъпи
Дата: 28/03, 20:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия