Доц. Мангъров: Пресилено е да се говори за епидемия от коклюш


Дата: 26/04, 19:56

снимка Булфото

Пресилено е да се говори за епидемия от коклюш, тъй като не са покрити критериите за епидемия. В това положение сме, защото новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия, но е краткотрайна - за 4-5 години.

Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР.

"Съществен недостатък е, че с нея не може да се създаде групов имунитет, защото не дава имунитет върху лигавиците. Ваксинираните се разболяват леко, но заразяват другите. Тази ваксина е въведена през 2007 – 2010 година. Старата ваксина е трудно да се върне. Единствената страна в ЕС, която запази клетъчната ваксина си за коклюш, е Полша, а държавата осигурява от новата", коментира доц. Мангъров.

Той сподели, че в момента при него в болницата има четири деца, но три са с недоказан коклюш. От началото на март досега има 25 – 30 деца с коклюш.

"Това е опасна болест за новородените, в кърмаческа възраст и до 2-годишна. При коклюша му няма нищо на човек, няма температура, просто кашля и пристъпите могат да бъдат с продължителност до 10 минути. Често завършват с внезапно продължително поемане на въздух със специфичен звук като магаре или кукуригане.

При малките деца може да доведе до спиране на дишането и кръвоизлив в мозъка, защото при кашлечните пристъпи се увеличава вътрешночерепното налягане. Коклюшният токсин дразни костния мозък и увеличава белите кръвни клетки. И дете, което кашля и има високи лимфоцити, най-вероятно има коклюш", обясни доц. Мангъров.

И допълни:

"Сега бременните ще се ваксинират и тези антитела в тях в някаква степен ще възпрепятстват ефекта на ваксината. Според мен най-добре е да не се правят прибързани промени. За момента трябва новородените, докато станат за ваксина, да се изолират от големи социални контакти, да не се събира цялата рода при изписването".

Доц. Мангъров коментира, че бременните, ако искат да се ваксинират, могат да го направят, "безопасно е, но още по-добре е, когато смятат да забременяват, да се ваксинират преди това".

"Антителата остават и се прехвърлят върху бебето", категоричен е лекарят.

Груповият имунитет ще се създаде, когато коклюшът мине през цялото население, каза доц. Мангъров.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



АПИ предупреди всички шофьори: Затваряме магистрала "Тракия" за две седмици в тази отсечка
Дата: 07/05, 16:38

Екосдружение: Крият доклад за състоянието на системата за измерване на качеството на въздуха
Дата: 07/05, 16:37

Забраниха политическа намеса в медиите в ЕС с нов закон
Дата: 07/05, 16:31

Той беше "Българския вълк от Уолстрийт", а днес е на съд в София
Дата: 07/05, 16:25

Тази китна община изпревари София по ново строителство и прираст на населението
Дата: 07/05, 16:22

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия