Голяма измама с пенсии по стаж и категория труд разкри НОИ - Варна


Дата: 02/07, 10:04

Пиксабей

Българи, които са подали документи за отпускане на пенсия, по време на сключването на трудовия договор и през периода, за който са подавани за тях данни за осигурителен стаж и доход, са се намирали в чужбина и не са упражнявали реално трудова дейност в съответното дружество в България.

Това са установили проверки на НОИ Варна. Част от тези хора са „наети“ като хигиенист и общ работник, а начисляваното им възнаграждение е изплащано на упълномощено лице. Това са само част от измамите със средства от бюджета на ДОО, става ясно от бюлетина на Националния осигурителен институт, предаде  Парите ни.

При друг случай са издавани документи от осигурители, в които се посочват некоректни данни за условия на труд и са предлагани неоснователно зачитане на стаж от първа или втора категория, вписвани са периоди, за които няма данни в първични документи и във ведомостите за заплати, че лицата са работили. Констатирани са случаи, при които след установена липса на ведомости в правоприемници на осигурители, се издават удостоверения от бивши служители.

Установени са и лица, регистрирани като земеделски производители, които са извън страната и „дистанционно“ обработват земеделски земи, които в повечето случаи са „синори“ или са отдадени за обработка към земеделски кооперации. Засаждат се земеделски култури през зимата и се реализира продукция в количество, което не задоволява дори минимално потребление за двучленно семейство.

През май 2020 г., във връзка с декларирани от лице, представляващо 91 дружества по Закона за задълженията и договорите, са възложени проверки на контролните органи на ТП на НОИ - Варна на дружествата. Проверките обхващат обстоятелства за промяна на „съответното ТП на НОИ“. В хода на проверките представляващият дружествата декларира, че те имат търговски обекти в цялата страна, придобил е дружествата през март 2020 г. (по време на COVID пандемията) с намерение да внася мебели от Китай в момент, в който това е невъзможно.

При декларирането на тези обстоятелства и последвалия анализ на фактическата обстановка (обявено извънредно положение) от контролните органи са извършени допълнителни проверки и е установено, че се наемат лица през март и април 2020 г. и непосредствено след сключване на трудовите договори, лицата излизат във „временна неработоспособност“. Посетен е посоченият в документите адрес във Варна и е установено, че не се извършва дейност и няма наети лица, полагащи труд.

Така не се приема, че регионалният офис в града е „съответното ТП на НОИ“ и към момента няма основание за представяне на документи за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност във Варна. В резултат на извършените проверки, със споразумения от есента на 2020 г. дружествата са прекратени и не са продължили своята „дейност“, а по представените в ТП на НОИ - Варна документи не са изплатени парични обезщетения. За проверките е уведомено ЦУ на НОИ, поради възможността документите за изплащане на парични обезщетения да бъдат представени в друго „съответно“ териториално поделение. Така е предотвратена възможна злоупотреба със средства на ДОО.


Установено е, че чрез упълномощено лице, с квалифициран електронен подпис (КЕП) се подават данни за сключени трудови договори и за осигурителен стаж и доход. Представят се и документи за изплащане на парични обезщетения за наети лица. Тези действия се извършват след смъртта на едноличния собственик и управител на дружествата, като от името на починалия собственик се подписват и се разрешават отпуски, освобождават се лица.

При извършените проверки и от събраните доказателства и сведения е установено, че лицата, назначени в едно и също дружество, не се познават помежду си. Други пък не се познават дори с управителя, а трети (по предоставени от тях сведения) са се срещали с него след смъртта му.

Установено е, че лица „работят“ в транспортна фирма, без дружеството да има или ползва автомобили, няма и издадени лицензи за превозвач. Други лица са назначавани за печатари, без да има печатарски машини. Има и такива, които по документи са работили в офис като технически сътрудници, но всъщност няма нито офиси, нито техника. Реално те не са извършвали трудова дейност. за която да подлежат на осигуряване по смисъла на КСО.

С цел получаване на по-висок размер на парично обезщетение за безработица е установено, че са назначавани на длъжности лица без те да притежават необходимата квалификация (главен счетоводител, рехабилитатор, офис мениджър).



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Предлагат и жените да ходят в казарма в най-голямата страна в ЕС
Дата: 04/07, 11:51

Маги от „Ерегенът” изпадна в екстаз от приключение с млад летец
Дата: 04/07, 11:48

Леден душ за пазаруващите в "Тему": Всичко ще скочи
Дата: 04/07, 11:47

Полицаи трогнаха варненци с благотворителен жест
Дата: 04/07, 11:44

В 11:30 часа мощен тътен разтърси голям български град
Дата: 04/07, 11:42

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия