Искри между Костадинов и Радев


Дата: 25/06, 09:29

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова тв

Днес продължават консултациите при президента Румен Радев на партиите за съставяне на правителство. Първо държавният глава се срещна с "Възраждане". 

Ще е интерсно да научим какви са вашите изводи от създалата се политическа криза и как виждате вие преодоляването на гражданската апатия спрямо политическата класа. И от натрупания от вас вече парламентарен опит как виждате бъдещето и перспективите пред 50-ото НС. Колегите ви вчера казаха, че ако не успеят да съставят мнозинство, са готови да предложат правителство на малцинството. Как гледате на тази идея, бихте ли я подкрепили или имате друго решение,  попита Радев. 

Формулата на управление на страната я зададе българският избирател, като определи в парламента да има повече партии, които декларираха, че не желаят да правят коалиция с ГЕРБ и ДПС, отколкото ГЕРБ и ДПС, които към настоящия момент трябва да разглеждане като сиамски близнаци. Те са една много силно действаща коалиция, в която все по-силна роля играе ДПС, а ГЕРБ стават младши партньор. Видяхме, че вчера Бойко Борисов не изглеждаше много щастлив от това, че ще прави правителство. Някак си не е много радостен. Може би, защото и той осъзнава все по--голямата зависимост на ГЕРБ. Възможно е да има правотелство в този парламент и ние ясно заявихме как това може да стане, коментира Костадин Костадинов. 

Избирателите са дали 125 мандата на депутати, които са различни от ГЕРБ и ДПС. Една голяма част от причината за апатията на избирателите е, че има две партии, които се явяват много сериозен проблем за българската политическа система и това са ГЕРБ и ДПС, коментира той.

Реално погледнато, както и да въртим и сучем нещата, отливът на избиратели е заради коалицията на ПП-ДБ и ГЕРБ. Ако искаме да покажем на бъгарските граждани, че може да се управлява държавата без Борисов и Пеевски, именно сега е моментът. И ние много ясно и категорично заявяваме, че желаем в третия мандат да направим широк кабинет, коментира той.

Искам да ви каже нещо, г-н президент. Сега предстои и избор на български патриарх, което не е маловажно. Ние отправихме искане към Вас да се свика консултативен съвет по национална сигурност. Разбира се, това решение е Ваше, но Вие дори не ни отговорихте. Очакваме да от Вас отговор на въпроса дали Българската православна църква е важна за националната ни сигурност или не, коментира той.

Отнасям се с уважение към всеки, който иска да се нагърби с мандат и отговорността да поеме управлението на страната. Не случайно следя заявките на всяка партия и чувайки Вашата заявка, че искате третия мандат, попитах ПП-ДБ дали биха подкрепили такова правителство. Но те не биха Ви подкрепили, поради непреодолими различия. Така, че бройката от 125 депутати в коалиция анти ГЕРБ намаля вече с 38 души. Още една сметка остава. Тази с най-малката политическа сила, която вие вече обявихте, че била под чуждо влияние. Така че Вие бихте ли съставили правителство с мандат, който ще се крепи от политическа сила, която според Вас се управлява отвън, коментира Радев. 

Ние уважаваме избирателите на тези хора, те просто са били измамени. Не е за първи път. Това, което ние правим в момента е стрес тест на политическата система, защото предварително партиите казаха, че няма да правят коалиция с ГЕРБ и ДПС, а после почнаха да се огъват. Ние също имаме различия с ПП-ДБ, което не е тайна Но те не са преодолими. Ако можем да преглътнем егото си, да седнем и да разговаряме, може да успеем, коментира Костадинов. 

Не, няма да подкрепим правителство на малцинството на ГЕРБ и ДПС. В никакъв случай. Те са два огромни камъка, които смазват политическата ни система, коментира още той.

Точно затова трябва да правим разлика между желание и възможности. И затова при Вашата амбиция за трети мандат тлябва да седнете и да говорите с останалите партии, за да намерите някакъв общ подход и след като видим резултата, чак тогава отново можем да обсъдим тази тема, коментира Радев. 

По отношение на Българската православна църква - н е по-малко съм загрижен за процесите там. Направил съм официално запитване, където трябва и съм получил отговор, че няма заплаха за външна намеса в българската църква. Според мен нека оставим църквата да бъде независима, както е по Конституция. По принцип политиците, които не могат да се справят със светски тези, без да визирам Вас, нека не се бъркат в духовните проблеми. Представете си на консултативен съвет политиците със своята фрагментарност да подхванат и църквата. Нека предпазим правславието от политическата демагогия. Но ако има тежка заплаха за църквата, можем да направим това, което искате, но в момента такава заплаха няма, коментира президентът. 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Вигенин: Наслушахме се на лъжи за БСП
Дата: 28/06, 18:011 Коментар

От този ден времето се разваля, предупреди Натали Трифонова
Дата: 28/06, 17:56

Бивш военен министър: Смущаващо е, че кабинетът "Главчев" не публикува позицията за Украйна
Дата: 28/06, 17:411 Коментар

Уикендът ще е идеален за плаж
Дата: 28/06, 17:33

Спартак привлече бивш национал
Дата: 28/06, 17:21

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия