Идва промяна с "бонус - малус" за гражданската застраховка


Дата: 26/06, 10:24

Булфото

Комисията за финансов надзор подготвя Наредбата за система „бонус-малус“ по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Това става ясно от нормативната програма на комисията за второто шестмесечие на тази година, предаде "Парите ни".

Целта на новата наредба е да се уеднаквят единните изисквания за коригиране на застрахователната премия по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в зависимост от поведението на водача на моторно превозно средство при движение по пътищата и/или причинените щети, както и редът и условията за тяхното прилагане.

В проекта за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, внесен от Министерския съвет в Народното събрание, е предложено доразвиване на законовата уредба на системата „бонус-малус“, което предвижда изменения в законовата делегация за приемане на подзаконовия акт, пише в програмата на КФН.
Припомняме, че системата „бонус-малус“ предвижда шофьорите нарушители на пътя да плащат по-скъпа „Гражданска отговорност“, а тези без нарушения да ползват отстъпки.

Конкретна дата на приемане на наредбата не се посочва, но е уточнено, че тя трябва да бъде подложена на обсъждане 6 месеца след обнародване на промените в Кодекса за застраховане, а да бъде приета 8 месеца след обнародването.

През март тази година правителството одобри промени в кодекса, които предвиждат цената на „Гражданската отговорност“ да бъде обвързана с историята на предявените претенции за нанесени щети. Удостоверенията за застрахователни претенции пък да се издават централизирано от Гаранционния фонд въз основа на данните за застрахователни претенции, които се съдържат в поддържания от него електронен регистър. По този начин се отразява цялата история на причинените щети при използване на превозното средство, независимо от застрахователя, при който водачът е бил застрахован. 

Целта на промяната е цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ да може да се изчислява на база на поведението на водача на пътя - колкото повече щети е причинил като автомобилист, толкова по-висока би трябвало да бъде цената на задължителната полица.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Здравословно хранене
Дата: 29/06, 05:20

До 35 градуса в събота
Дата: 29/06, 04:00

Торонто Раптърс обяви привличането на Везенков
Дата: 29/06, 03:00

Ройтерс: Колебливото представяне на Байдън в дебатите кара съюзниците на САЩ да се подготвят за завръщане на Тръмп
Дата: 29/06, 01:47

40 лева за преглед на морето
Дата: 29/06, 01:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия