Грандиозен провал на Макрон: Париж пламна


Дата: 01/07, 09:34

Кадър Х и Булфото

В Париж и много градове във Франция избухнаха спонтанни протести заради победата на крайнодесните. 

Френската крайнодясна партия "Национален сбор" и нейните съюзници събраха 33% от гласовете на първия тур на парламентарните избори, съобщи вътрешното министерство, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Левият "Нов народен фронт" е втори с 28 процента. Центристкият блок на президента на Франция Еманюел Макрон достигна 20 на сто от подадените гласове, съобщиха от вътрешното ведомство.

Френски медии описаха като катастрофа решението на Макрон да свика избори. Когато историците погледнат назад към разпускането на парламента, те ще кажат само една дума: катастрофа! Тя не би могла да бъде по-голяма. Еманюел Макрон имаше всичко или почти всичко: Елисейския дворец и три години пред себе си; мнозинство, макар и относително, но все пак мнозинство; партия в добро състояние; малка, но изненадващо солидна електорална база; накърнен личен имидж, но безспорен авторитет. Той загуби всичко, освен Елисейския дворец. Искаше да обедини центристкия блок, да раздели левицата и да изолира "Национален сбор": всичките му сметки се оказаха погрешни, се казва в редакционна статия на "Фигаро".

In Paris and other major French cities there were many thousands of spontaneous protests - DW

The demonstrations took place against the background of the high result of the right-populist party "National Union" of Marine Le Pen in the first round of parliamentary elections.

The… pic.twitter.com/XiZsPJn6Bc

— NEXTA (@nexta_tv) July 1, 2024

В. "Монд" поставя акцент върху "историческия избор", пред който е изправен Макрон – как да действа лагерът му на втория тур в случай на тристранни балотажи с участие на неговата коалиция, на левия "Нов народен фронт" и на партия "Национален сбор". Според центристкото издание "републиканският фронт", при който дясноцентристите и лявоцентристите се обединяват в подобни ситуации срещу крайната десница, е мъртъв. Партия "Републиканците" не отправи снощи традиционния си призив да се гласува на балотажа срещу формацията на Льо Пен и Бардела.

 

Той игра рисковано и загуби. Във вечерта на първия тур на парламентарните избори френският президент Еманюел Макрон се оказа с много отслабени позиции след разпускането на Националното събрание, за което той сам взе решение. Сега държавният глава се подготвя за бурен край на петгодишния си мандат, с имидж и съдба, които трябва да възстанови, посочва АФП.

Крайнодясната партия "Национален сбор" може да се надява на относително, а дори и на абсолютно мнозинство. "Това е неуспешен залог", обобщава Аделаид Зюлфикарпасик, генерална директорка на института за социологически проучвания Бе Ве А. Това разпускане "е едно от най-необмислените действия в историята на Петата република, основано върху най-абсурдните прогнози", допълва Венсан Мартини, политолог в университета "Ница Лазурен бряг" и във Висшето политехническо училище.

Държавният глава губи също така властта върху своя лагер, който се намира "между отчаянието и омразата", откакто на 9 юни взе неуместното решение да разпусне парламента, подчертава Мартини. "Много сме разгневени", отсича горчиво представител на мнозинството Това е и краят на хиперпрезидентството, действащо от 2017 година. Този своеобразен "седемгодишен мандат" приключва, посочва бивш министър. Независимо дали Еманюел Макрон ще влезе в "съжителство" с "Национален сбор", или ще трябва да се участва в някаква форма на плаващо мнозинство или експертно правителство, нищо вече няма да бъде същото. Президентът вече няма да е ръководител на правителството и мнозинството, който прави всички изявления и арбитрира всички решения. Бъдещият министър-председател също ще има своя собствена легитимност.

Французите "дадоха безапелационна присъда" на първия тур на френските парламентарни избори, изрази удовлетворение 28-годишният Бардела. Изглежда, че той се приближава все повече до Матиньонския дворец, където е канцеларията на френския премиер, посочи АФП. Вторият тур на 7 юли ще бъде "един от най-определящите в цялата история на Петата република", основана през 1958 г., добави Бардела. Той обеща, че ако оглави следващото правителство, ще бъде министър-председател на всички французи, ще спазва конституцията, ще работи с президента Макрон, но и ще бъде непримирим.

"Трябва ни абсолютно мнозинство", каза от своя страна Марин Льо Пен, когато обяви, че е избрана още на първи тур в своя район Енен-Бомон (Северна Франция) за народна представителка. "Макронисткият блок" е "заличен на практика", каза лидерката на френската крайна десница, която загуби от Макрон и двата втори тура на последните президентски избори - през 2017 и през 2022 гoдина. По думите ѝ французите са изразили "волята си да обърнат страницата на 7 години презрителна и разяждаща власт" на държавния глава.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Доц. Киселова: Президентска република? Погледнете какво става във Франция
Дата: 03/07, 08:161 Коментар

Посетете лаборатория „ЛИНА” с направление по Здравна каса, използвайте отстъпка за допълнителни изследвания
Дата: 03/07, 08:10

А1 реализира шестото издание на своята Лятна академия с участието на 25 ученици и студенти
Дата: 03/07, 08:10

Панел за алергии и TORCH тестове за бременни в новите профилактични кампании на „ЛИНА”
Дата: 03/07, 08:00

“ДКЦ ІІІ – ВАРНА” ЕООД обявява публичен търг с явно наддаване за отдаване под наем на част от имот
Дата: 03/07, 08:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия