Обявиха поръчката за новата библиотека във Варна за 64 милиона лева без ДДС


Дата: 07/05, 14:20

Кадър община Варна

Обявена е обществената поръчка за избор на изпълнител, който да построи новата сграда на библиотеката във Варна. Прогнозната стойност е 64 млн. лева без ДДС. Това предаде Moreto.net, след справка в сайта на Агенция по обществени поръчки.

Крайният срок, до който могат да бъдат подавания заявление за участие, е 6 юни. В документите към поръчката е посочено, че ще се реализира с пари от държавния бюджет.

Теренът, върху който ще се строи, е публична общинска собственост. Той попада между улиците „Братя Миладинови“, „Проф. Марин Дринов“, бул. „Осми Приморски полк“ и сградата на Община Варна.

Сградата ще бъде със стоманенобетонна конструкция и плосък покрив. Ще бъде със седем нива, две междинни и три подземни.

Капацитетът на подземния паркинг ще бъде 282 места, от които 12 за хора в неравностойно положение. Ще има възможност и за инсталиране на система за паркиране на две нива, с което капацитетът може да бъде увеличен до над 300 места. Предвидени са и 117 велостоянки, както и 30 места за електромобили.

В надземната си част сградата се разделя на три основни части – депозитно хранилище с административна част. Диагонално преминаващ атриум разделя библиотеката на предна и задна част, третирани с различна фасадно оформление.

На партерното ниво ще се намира зона за обществено обслужване, която ще включва лоби и изложбена зона, бистро, зрителна зала – аудитория с 200 седящи места, предназначена за а провеждане на рецитали, театрални постановки, конференции и други събития. На това ниво ще има още зала за провеждане на семинари и обучение – 20 комп. раб. Места, зала за провеждане на сбирки – хоби зона – 20 места, зала с работни места – самостоятелни или в групи – 20 места, 3 зали за срещи с по 8 места, с възможност за обединение, копирен център за широкоформатно принтиране, гардероб с капацитет за 300 човека и шкафчета за лични вещи обслужващи посетителите.

На това ниво ще е разположен и част от депозитния архив- зони хранилища. Основната вертикална комуникация между партера и надземните нива се осъществява през 3 стълбищни клетки и асансьори.

В лоби зоната е организирана и информационна зала с традиционни каталожни блокове и компютърни терминали за достъп до електронните каталози за справки в библиотечната база данни. Организирани са 16 компютърни места.

На първи етаж ще е разположен детският отдел на библиотеката и отдел „Периодика“. Зоните на отделите са ясно разделени посредством преградна стъклена стена и самостоятелен вход. Нивото е достъпно посредством рампа директно от ниво 0.00, и чрез стълбища 1 и 2. Отдел периодика е разположен в самостоятелна зона в лявата част на етажа с организирани 15 компютърни места. Детският отдел е с отворена планировка, приютяващ и три зони за забавления в центъра си. Зоните са разделени тематично за отделните възрастови групи – от 0 до 3 г., от 3 до 9 г. и от 9 до 14 г. Организирани са и места за родители и кът с детски компютри. Тук е предвидена и детска работилница за забавни и образователни експерименти, отделена самостоятелно.

На втори етаж ще бъде средношколският отдел, а на трети - този за възрастни. На четвърти етаж ще бъдат немска и американска читалня, както и отдел „Изкуство“. На пети етаж ще бъде основната читателска зона към отдел „Възрастни“. Последното ниво на библиотеката е предвидено за свободна читалня и кафе – аператив с детски кът. Предвидена е богато озеленена покривна тераса, достъпна от кафенето и читалнята.

Към настоящия момент библиотеката разполага с три външни хранилища и три сгради за обслужване на читатели, които са отдалечени една от друга, неудобни за обслужване, както и крайно недостатъчни като площ със своите общо 4 000 кв.м.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



България отива на дъното, ако тази страна напусне ЕС
Дата: 19/05, 17:32

Ергенът Алекс срази Светослав Иванов по БТВ: Задаваш ми сух въпрос и ще ти дам сух отговор
Дата: 19/05, 17:26

Гръцки политик: Балканите трябва да се европеизират, а не ЕС да се балканизира
Дата: 19/05, 17:23

На 50 години София Вергара се разведе и направи признание
Дата: 19/05, 17:19

Голяма трагедия на Дунав до Будапеща: Двама загинали и 5-ма в неизвестност след сблъсък на лодка и кораб
Дата: 19/05, 17:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия