ВКС върна за ново разглеждане делото „Октопод"


Дата: 20/08, 18:11

снимка Пиксабей

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане на Апелативен съд в София делото срещу Янко Попов и Марчело Джотолов за изнудване, т. нар. дело „Октопод“.

То беше образувано по жалби на Попов и неговия защитник срещу решението от 1 март 2023 г., с което е потвърдена присъдата от 9 ноември 2018 г. на Специализирания наказателен съд, предаде Нова телевизия.

С първоинстанционната присъда Попов и Джотолов са признати за виновни в това, че от 9 януари 2007 г. до 4 април 2007 г. при условията на продължавано престъпление, с цел да принудят Николай Д. да поеме имуществено задължение и да се разпореди с вещи, са го заплашили с насилие и с противозаконни действия с тежки последици за него и негови близки.


Деянията са извършени с участието на Джотолов, придружени са със заплаха за убийство. Затова и на двамата е наложено наказание от 3 години лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за изпитателен срок от 5 години и наказание глоба от 4 000 лева.

Със сега атакуваното решение на САС е потвърдена първоинстанционната присъда в частта относно осъждането на подсъдимите. Но се моли алтернативно за оправдаване на Попов, намаляване на наказанието му или отмяна на решението и връщане на делото за разглеждане от друг състав на Софийския апелативен съд.

Според настоящия съдебен състав Апелативният съд не е отговорил убедително на възраженията на Попов и защитниците му по отношение на поставянето в основата на осъждането на показанията на свидетеля Джотолов.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 12/09, 11:40

Зловещо откритие край крепостната стена на Русокастро
Дата: 12/09, 11:36

Важно за всички българи с пари на депозит в банката и заеми
Дата: 12/09, 11:32

Парламентът отхвърли законопроекта за доброволчеството, БСП обвини ПП-ДБ в саботаж
Дата: 12/09, 11:26

Главчев: Няма да се прави „ала-бала” с машините
Дата: 12/09, 11:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия