Проверете новата си увеличена пенсия на сайта на НОИ


Дата: 30/06, 19:25

Пиксабей

Разпорежданията за новите пенсии вече са публикувани на сайта на Националния осигурителен институт и са достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ. Пенсионерите, които нямат ПИК, ще видят новия размер на пенсията си от 8 юли, когато започва плащането на сумите, предаде Сега.

От 1 юли пенсиите се осъвременяват по швейцарското правило с 11%. С толкова се увеличават и минималните пенсии, които се определят от Министерския съвет. Увеличение ще има и на добавките, изплащани от НОИ, като така част от пенсионерите ще получат увеличение по две линии. Ще има обаче и малък брой възрастни, за които промяна в получаваната сума няма да има.

Увеличение няма за новите пенсионери, тъй като осъвременяването засяга само трудовите пенсии, отпуснати до края на 2023 г. За излизащите в пенсия тази година осъвременяване ще има догодина. Стария размер на пенсиите си ще получат и хората, които са на тавана, защото той остава без промяна - 3400 лв. Швейцарското правило се прилага върху действителния размер на пенсията, но в случая няма вдигане на тавана, затова сумата остава старата.

От утре минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 523,04 на 580,57 лв. Социалната за старост става 307,07 лв. при 276,64 лв. сега. Вдовишката добавка ще се увеличи по два начина. Първо пенсията на починалия, на чиято база се определя добавката, също ще се осъвремени с 11%, но освен това се повишава частта от пенсията, която се изплаща на преживелия съпруг, като за пръв път от 13 г. се прави такова увеличение. Така вдовишката добавка вече ще е 30% от пенсията на починалия при 26,5% досега. Социалната пенсия пък ще увеличи добавката за чужда помощ, персоналните пенсии, военноинвалидните и гражданскоинвалидните.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Радев: Правителство на малцинството е някакъв изход
Дата: 02/07, 17:16

Посетете лаборатория „ЛИНА” с направление по Здравна каса, използвайте отстъпка за допълнителни изследвания
Дата: 02/07, 17:10

Ясно е кой е подпалил строителния хипермаркет в Разград
Дата: 02/07, 17:06

Смайваща находка край български град, пристигнаха сапьори
Дата: 02/07, 17:02

А1 реализира шестото издание на своята Лятна академия с участието на 25 ученици и студенти
Дата: 02/07, 17:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия