Министърът на туризма: Очаквам около 15% ръст на туристите това лято


Дата: 28/04, 21:40

кадър Нова тв

Нямам никакви политически, икономически, бизнес обвързаности. Това е личен избор и лична покана на г-н Главчев, с който се познаваме от години и имаме прекрасни взаимоотношения. Тази покана беше наистина изненадваща за мен, но въпросът беше "имам нужда от теб“ и това създаде ангажимент и мотивация. На другия ден идва кризата от това дали трябваше да приема предложението, но си дадох сметка, че това има и своите предимства." Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев. 

"Това е първият кабинет, който няма политическа обвързаност. В този ред на мисли това изглежда като кабинета сираче", допълни Милошев. 

Изказването на Слави Трифонов

След назначаването на Евтим Милошев за министър на туризма Слави Трифонов коментира, че Милошев вероятно е избран, защото сигурно е турист.

"В живота ми със Слави Трифонов ме свързва много голяма биография. Няма да го коментирам, така е избрал – така е казал", отговори министър Милошев. 

Цените на шезлонгите и чадърите

"Това е част от концесионните и договорите за наем. Това е условие, при което кандидатстващите, когато са получили тези договори, по тяхната оферта са заложили пределна цена на шезлонгите и чадърите, т.е. не могат да надхвърлят тази цена. Пределните цени са заложени в концесионните и договорите за неми", каза пред бТВ служебният министър на туризма. 

Какъв туристически сезон очакваме?

По думите на Милошев тази година ще имаме устойчив и добър летен туристически сезон.

"Смятам, че ще има ръст – някъде около 15%, а може и по-малко, но между 10 и 15% и това е много добре. Отчитаме, че възстановяването след COVID-19 в България върви сравнително бавно и не с темповете на другите държави", обясни той. 

Въпреки това, Милошев отбеляза проблема с недостига на кадри. Решението му е във вноса на работна ръка от трети страни – Бангладеш, Пакистан, Индия и Таджикистан, където работната ръка е най-евтина. 

"Българите не достигат. Не достигат кадри особено на по-ниските нива. Това е друг проблем с политиката по отношение на издигането на престижа на професиите в туристическата сфера. Сезонността на работата също оказва влияние, защото това е работа, която е само за няколко месеца. Ние вече не сме толкова атрактивна дестинация за работници от Турция, Молдова или Украйна, не сме толкова скъп пазар, както е сърцето на Европа", допълни Евтим Милошев.

За да се справим с недостига на сезонни работници, депутатите приеха промяна в Закона за чужденците, с която се улеснява издаването на визи. 

От 1 юли ДДС-то за туроператорите трябва да се вдигне от 9% на 20%. 

"Нищо не можем да направим, защото това е законово положение. Може да се разсъждава в посока дали не може при правоотношения, които са започнали при условията на 9% ДДС, поне за този сезон да не се налага туроператорите да плащат тази разлика. Все пак има държавна подкрепа в това отношение, защото деветте процента се плащат само върху маржа, а не върху целия обем", обясни министърът на туризма.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Как се правят здрави нерви?
Дата: 14/05, 01:40

Ердоган: Няма нерешими проблеми между Турция и Гърция
Дата: 14/05, 01:30

В лаборатория „ЛИНА”: PCR тест за коклюш, гастро панел и изследвания за диабет
Дата: 14/05, 01:30

Белият дом: Новата американска военна помощ за Украйна вече е на бойното поле
Дата: 14/05, 01:02

Лятна занималня и образователни курсове от Образователен център АЛГО
Дата: 14/05, 00:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия