Шефът на АИКБ: Държавата пари няма – тя не може да даде нещо на някого преди да го е взела от друг


Дата: 13/05, 15:55

Кадър Нова Тв

Експерт направи горещ коментар на злободневната тема с пенсиите.

На какво се дължи промяната в решението за предвиденото увеличение на пенсиите от 1 юли? Налични ли са средствата за увеличението в държавния бюджет и какво ще се случи с пенсионното осигуряване в близкото бъдеще?

Темата в студиото на NovaNews коментираха бившият заместник-министър на труда и социалната политика Зорница Русинова и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Заради прогнозираната по-ниска инфлация от Националния осигурителен институт предлагат от 1 юли пенсиите да се увеличат с 10, а не с 11%, пише факти.бг.

Осъвременяването на пенсиите се пресмята в края на календарната година по "швейцарското правило". Сметката се получава при събирането на 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход. Така индексацията от 1 юли трябваше да е 11%, но новите разчети сочат друго.

"Всъщност точният процент, който се получава по "швейцарското правило", е 9,95. Но тъй като се закръгля, става 10,00%. За нас това е правилното решение. Държавата пари няма – тя не може да даде нещо на някого преди да го е взела от друг", отбеляза Васил Велев.

В допълнение, в България се наблюдава най-високото увеличение на възрастта за пенсиониране през последните 25 години по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Когато говорим за пенсионна система, първо трябва да върнем стабилността и вярата на хората в нея. Продължителността на живота зависи до голяма степен и от мерките за здравеопазване и решаване на демографските проблеми в държавата", каза Русинова.

Разчетите на Финансовото министерство показват, че в следващите години индексацията на пенсиите ще намалява. По този начин през 2027 г. може да стигне до 4%, ако ходът на сегашната инфлация се запази.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Слънчево и горещо през почивните дни
Дата: 07/06, 21:29

АПИ обеща да няма ремонти по магистралите към морето
Дата: 07/06, 21:11

След катастрофата с пострадали на пътя Русе - Бяла движението е възстановено
Дата: 07/06, 20:56

АПИ обеща да не разкопава магистралите през лятото
Дата: 07/06, 20:471 Коментар

IT Helpdesk от А1 предлага експертно IT обслужване на бизнеса в отговор на технологичните предизвикателства
Дата: 07/06, 20:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия