Напрежение в Кюстендил заради неоткрития източник на коклюш


Дата: 20/04, 16:48

Видео: bTV

Липсата на открит източник на заразата с коклюш в кюстендилския квартал, от който са двете починали едномесечни бебета, предизвика напрежение. От местната здравна инспекция заявиха, че само за месец април в града са регистрирани 5 случая на заболяването, информира bTV.

Припомняме, че темата стана актуална, след като у нас бяха регистрирани първите два смъртни случая от заболяването. Починаха две бебета от Кюстендилско, които не са били на нужната възраст за ваксиниране.

Повечето хора в квартала са притеснени и всеки търси начин да предпази децата си.

Мненията за причините за случаите на коклюш в квартала са различни – от икономически до недостатъчна здравна култура.

От болницата в Кюстендил са категорични, че не трябва да се допуска паника в града и напомнят, че едно от най-важните неща е при първи симптоми да се потърси лекарска помощ.

От местното РЗИ призовават учебните заведения и детските градини в града за прецизиране на сутрешния филтър на децата, за да се намали възможността от разпространението на вируси и инфекции.

20% ръст на положителните проби за коклюш отчитат частните лаборатории за последните две седмици. В столицата има между 5 и 10 училища с регистрирани случаи на коклюш. Паралелките под карантина са десетки. Там взимат мерки учениците да спазват хигиена при общуването помежду си.

За изминалата седмица в една от столичните частни лаборатории са изследвани 176 проби. 110 от тях са отрицателни, но 66 – положителни.

Микробиолози казват, че дори да не сме болни, можем да дадем положителна проба за коклюш. „Това означава, че сте заразоносител. Минимум 14 дни този човек е заразен, ако не се лекува“, обяснява д-р Александра Калъчева.

Тъй като се причинява от бактерия, коклюшът се повлиява от лечение с антибиотик, но задължително трябва да бъде изписан от лекар и след обстоен преглед.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Вълчев за финансите на Асен Василев: Никога не е имало толкова ниска събираемост
Дата: 03/05, 18:30

Кремъл с тежки критики към Макрон
Дата: 03/05, 18:13

Бой в центъра на Габрово, има пострадали
Дата: 03/05, 17:56

Историк: Повечето мощи са плод на фантазия на тогавашния и сегашния човек
Дата: 03/05, 17:421 Коментар

В Австрия задържаха българин, превозвал нелегални мигранти в преустроен автомобил
Дата: 03/05, 17:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия