Япония създава технологично "чудовище", невиждано досега в историята


Дата: 24/09, 00:31

Снимка Pixabay

Япония обяви плановете си да започне изграждането на първия суперкомпютър от "зета-клас" през следващата година. Когато бъде напълно работещ, той ще бъде 1000 пъти по-бърз от днешните най-мощни суперкомпютри, пише БТВ.

Тази изключително мощна машина, чието изграждане може да струва повече от 750 милиона долара, ще помогне на Япония да се справи с развитието на изкуствения интелект (AI) и се очаква да бъде напълно работеща до 2030 г.

Плановете за новата машина – публикувани за първи път на 28 август от Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония (MEXT) – разкриват, че суперкомпютърът може да постигне скорости от zetaFLOPS, които никога досега не са постигани.

Операциите с плаваща запетая в секунда (FLOPS) се използват за измерване на скоростта, с която компютрите могат да решават проблеми – където една операция с плаваща запетая е едно изчисление. Суперкомпютър със скорост "1 zetaFLOPS" може да извърши един секстилион (1 с 21 нули) изчисления в секунда. Днешните най-мощни суперкомпютри наскоро преодоляха бариерата "exaFLOPS", което означава, че могат да извършват малко над един квинтилион (1 x 18 нули) изчисления в секунда.

 

Решението за изграждането на такава свръхмощна машина е взето, „за да бъде в крак с развитието на научните изследвания с помощта на изкуствения интелект“, пише японският сайт Nikkei.

Предложеният суперкомпютър се рекламира като наследник на японския суперкомпютър Fugaku (0,44 exaFLOPS), който преди това държеше титлата на най-бързия суперкомпютър в света, докато не беше детрониран през 2022 г. от суперкомпютъра American Frontier (1.2 exaFLOPS) в Националната лаборатория Оук Ридж в Тенеси. В момента Fugaku се счита за четвъртия най-мощен суперкомпютър в света.

Новата машина, която в момента се нарича Fugaku Next, ще бъде изградена от японските компании RIKEN и Fujits, които участваха в изграждането на Fugaku. За да се даде възможност за кръстосана съвместимост между Fugaku и Fugaku Next, последният вероятно ще използва компоненти, проектирани от Fujitsu, според компютърния сайт Tom's Hardware. Малко се знае обаче за компонентите, които ще бъдат включени в предложената машина.

Едно от най-големите предизвикателства, с които инженерите ще се сблъскат при изграждането на нов суперкомпютър, е да измислят как да го накарат да работи ефективно. През 2023 г. компютърни експерти са прогнозирали, че машина от клас зета, изградена с помощта на настоящите суперкомпютърни технологии, ще изисква енергия, еквивалентна на мощността на 21 атомни електроцентрали, както HPCwire съобщи по-рано.

MEXT отпуска около 4,2 милиарда йени (29 милиона долара) за първата година от проекта, но може да отпусне до 110 милиарда йени (761 милиона долара) през целия живот на проекта, който трябва да бъде завършен до 2030 г., според Tom's Hardware.

Ако приемем, че строителството върви по план и никой друг не построи първо машина от клас зета (което изглежда много малко вероятно), Fugaku Next вероятно ще бъде най-мощният суперкомпютър на Земята.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Край на сковаността в ставите
Дата: 24/09, 02:00

Учени декодираха най-древната човешка ДНК в Южна Африка
Дата: 24/09, 01:59

Ново проучване откри микропластмаса в човешка мозъчна тъкан
Дата: 24/09, 01:53

Виктория Томова на крачка от Топ 50
Дата: 24/09, 01:43

Пет българки започнат от основната схема във Варна
Дата: 24/09, 01:31

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия