Зеленски с призив на Възкресение


Дата: 05/05, 11:50

снимка: Булфото

Украинският президент Володимир Зеленски призова сънародниците си в обръщение по случай Възкресение Христово да се обединят в молитвите си и да се молят един за друг и за войниците на фронта. По думите му Бог, който има "украински флаг на рамото Си", ще направи така, че животът да победи смъртта, предаде Ройтерс и БТА. 

"Да се молим един за друг. Когато всички се приближихме един към друг, престанахме да бъдем чужди един за друг", каза Зеленски, облечен в традиционна украинска риза - вишиванка, и с традиционните си панталони цвят каки, в емоционално обръщение в социалната мрежа "Телеграм".

Застанал пред 1000-годишната катедрала "Св. София" в Киев, духовен и архитектурен паметник на православието в Украйна, Зеленски отбеляза, че страната му воюва за победа срещу Русия вече 802 дни.

"И ние вярваме: Бог има на рамото си шеврон (военна нашивка - бел. ред.) с украинското знаме. Така че с такъв съюзник, животът няма как да не победи смъртта."

В Москва президентът Владимир Путин присъстваше на празничното богослужение, което беше отслужено от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил, твърд поддръжник на руския лидер и неговата война в Украйна.

Десетки хиляди хора бяха убити, а милиони - прогонени от домовете си, откакто през февруари 2022 г. Путин нареди нахлуването на територията на по-малкия съсед на Русия. Войната навлезе в третата си година, но краят ѝ все още не се вижда на хоризонта, отбелязва Ройтерс.

Зеленски, който е евреин, призова за молитви преди всичко за войниците, които посрещат Великден в окопите, да се завърнат живи и здрави, както и за земята и народа, чийто дух "не може да бъде сломен" и които, добави той, ще видят един ден Украйна свободна.

"Украинците коленичат единствено в молитва", каза Зеленски. "Никога пред окупатори и нашественици."



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Неприета наредба: Дивото къмпингуване ще е разрешено и това лято
Дата: 18/05, 17:22

Завишиха със 75 000 лв. обезщетението на загиналия пилот от Граф Игнатиево
Дата: 18/05, 17:111 Коментар

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 18/05, 17:10

Съдът отмени орязаните от ЦИК медийни пакети за малките формации
Дата: 18/05, 17:02

Ограничено е движението по път I-5 Стара Загора - Казанлък
Дата: 18/05, 16:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия