Лоша вест за всички с паркоместа пред блока на общинска земя


Дата: 31/07, 15:54

Булфото

Нито една община не е задължена да осигурява паркоместа на живеещите в дадена жилищна сграда.

Това става ясно от отговор на районен кмет в Пловдив. 

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов се свърза с Plovdiv24.bg, за да отговори на Сдружението на собствениците на блок 1 с адрес: Пловдив, ул. "Кочо Честименски" 1.

Ето как отговори той на седемте въпроса на въпросните собственици:

1. Всички блокове от 60-70-те години имат обособени паркинги със скоби от страна на Община Пловдив. В нашия случай Община Пловдив иска да направи улица върху площта за паркиране, като в същото време е отдала на фирми и заведения всички възможни паркоместа в района, вкл. тези в непосредствена близост на бул. "6-ти септември“, а сградата на ул. "Кочо Честименски“ 1 ще е оставена на произвола.

Георги Стаменов: В Наредбата за отдаване на паркоместа в града ясно са описани правилата за правоимащите и начина, по който те могат да получават разрешения за ползване. Макар и най-гъсто населен, район "Централен“ не подлежи на специални регулации за отдаването на паркоместа. Според действащите закони нито една община в България не е задължена да осигурява места за паркиране на живеещите в дадена жилищна сграда. Такъв закон не е имало и през 60-те и 70-те години.

В посочения случай към сградата на пл. "Кочо Честименски“ 1 няма площ, попадаща в урегулирания поземлен имот (УПИ) върху която да бъдат обособени паркоместа. Имотът, който се използва като паркинг, представлява имот публична общинска собственост. Имотите публична общинска собственост могат да бъдат само за обществено ползване с равен достъп от всички граждани. Конкретният имот съществува като улица още в градоустройствените планове след Освобождението. Предназначението за улица остава и се вижда още и в плановете от 1954, 1965, 1971, 1983, 1993 година.

До 50-те години улицата е минавала до парк "Кочо Честименски“, който се е намирал на мястото на сградата, която днес се намира на номер 1 от едноименния площад. Тя е първата сграда, с чието построяване през 60-те се намаляват и променят границите на парка. Новите параметри са отразени в плана от 1965 година. Улицата остава като обслужваща зоната.

2. Защо вместо да закупи дяловете на съсобственика на съседен парцел и да направи платен паркинг за живущите в квартала и да си върне инвестицията, Общината иска да продаде своята собственост и да реализира поредния жилищен проект, като отнеме възможностите за паркиране на гражданите, а в същото време обявява, че ще осигури паркоместа на територии, където това е невъзможно.

Георги Стаменов: Община Пловдив предприема настоящите си намерения след като е провела необходимите административни запитвания към собственика на частта, в която е в съсобственост. В своето законово право съсобственикът отказа да продаде на Община Пловдив своя дял.

3. Кметът на район "Централен" казва, че проектът за нова улица е готов, в тази връзка, има ли Обявена обществена поръчка за възлагане на проектиране и строеж, издадена ли е скица с виза за проектиране, проектното задание предвижда ли изграждане на тротоар и с каква широчина, какво е отстоянието на регулационната линия на улицата от блок "Мечта“ и от нашата сграда на пл. "Кочо Честименски“ 1.

Георги Стаменов: Проектът за нова улица е готов в частта си идейна фаза, която има за цел да разработи възможностите на зоната. Минималният габарит на тротоара е с ширина 1,50 м, а пред входа може да се реализира на ширина 6 метра, като това ще е за сметка на местата за паркиране, но ще даде възможност за засаждане на висока дървесина.

4. Как Общината ще реши казуса с безопасността на живущите в блока ни, които ще излизат от входа директно на платното?

Георги Стаменов: Уличните регулации се проектират винаги с оглед безопасността на пешеходците и особено в жилищни райони. Всички отстояния, пътни знаци, маркировки и ограничаващи съоръжения ще бъдат изпълнени. Не се допуска пешеходците и живеещите да имат пряк достъп до пътното платно. Пред входа на сградата на "Кочо Честименски“ 1 е предвиден тротоар с минимална широчина 1,50. 

5. Как така съсобственикът/инвеститор на “бъдещата новата кооперация" е заградил общинска земя от почти 5 години и ограничава достъпа до нея. Заплаща ли се наем към Община Пловдив или има самооправство от страна на частен инвеститор без намеса на администрацията на Район Централен за толкова дълъг период от време?

Георги Стаменов: По настояване и предписания на районната администрация теренът е ограден с пана, за да не се създават предпоставки за нерегламентирани сметища и дейности по нарушаване на обществения ред.

6. Как отварянето на улица, която реално води към подземен паркинг на блок Мечта ще реши достъпа до частното училище, за което се бори г-н районния кмет и което се намира на по-далечен съседен булевард, а именно на бул. "Руски"?

7. По какъв начин ще се прекара новата улица, така че да не засегне подземните гаражи на "Мечтата“ (според описания маршрут от Георги Стаменов, улицата ще минава върху гаражите или през тях);

Георги Стаменов: Улицата решава дългогодишен проблем с автомобилния достъп до ОУ "Алеко Константинов“ и до ЧУ "Дружба“. Двете сгради се посещават ежедневно от над 470 деца. С отварянето й ще се облекчи трафикът по ул. "Алеко Константинов“, която също ще стане еднопосочна, както и ул. "Свети Наум“. На двете улици ще бъде разрешено паркирането, като станат еднопосочни, което ще облекчи живеещите и родителите, които оставят децата си на училище.

Улицата не засяга нито подпорната стена, нито гаражите на блок "Мечта“. При реализация на проекта в зоната ще се обособят над 30 паркоместа за свободно ползване, ще се регламентират и местата по улиците "Свети Наум“ и "Алеко Константинов“.

8. Защо районният кмет Стаменов, нямаше доблестта да застане лице в лице със своите избиратели и да представи т.н. проект и потенциалните негативи от него за тях, а защитава частните интереси по медиите.

Георги Стаменов: Ежеседмично се срещам с живеещите в квартала затова съм убеден, че този дългогодишен проблем трябва да бъде решен. Ръководя се от мнението на мнозинството и решаването на достъпа до училищата и местата за паркиране за живеещите в района. Познавам се с предишната домоуправителка и с настоящия домоуправител на сградата на "Кочо Честименски“ 1 и имам чудесна комуникация с тях“.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 09/09, 02:50

PINOMM – Софтуер за фактуриране
Дата: 09/09, 02:10

Препатили сънародници отърваха болницата
Дата: 09/09, 02:00

Отлични резултати с над 1000 чернодробни трансплантации в Acibadem, Турция
Дата: 09/09, 02:00

Задържаха мъж за убийството на млада жена в Шумен
Дата: 09/09, 02:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия