Енергийният министър: Ще изпълня решението на парламента за "Боташ"


Дата: 20/04, 17:10

Снимка Булфото, архив
           
Министърът на енергетиката Владимир Малинов очаква да получи решението на Народното събрание за предоговаряне на Споразумението между „Булгаргаз” ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“, взето вчера в пленарна зала и ще го изпълни в пълен обем, обяви самият той пред журналисти днес в АЕЦ „Козлодуй“.

„В момента, в който го получа, ще възложа съответно на „Булгаргаз“ и на колегите от Български енергиен холдинг да подготвят конкретен сценарий, който да бъде обоснован както от финансово-икономическа гледна точка, така и от гледна точка на сигурност и осигуряване на непрекъснатост и сигурност на доставките, и незабавно ще предприема действия на политическо ниво към турските колеги и съответно към „Боташ“, коментира министърът, цитиран от БТА.

На въпрос дали България губи от този договор Владимир Малинов обясни, че иска първо да се запознае в детайли с търговския договор между „Булгаргаз“ и „Боташ“, като това дали губи българската страна ще е част от анализа, стъпките за който ще бъдат предприети още в рамките на следващата седмица.


Министър Малинов, заедно с министър-председателя Димитър Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, произведени от "Уестингхаус Електрик - Швеция" за пети блок на централата.

Припомняме, в началото на 2023 г. служебното правителство на Гълъб Донев одобри сключването на споразумение между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ", подписано в София на 3 януари, със срок 13 години. С документа се осигурява достъп на "Булгаргаз" до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващият му пренос до територията на България.

Впоследствие се заговори, че България губи от този договор милиони левове, а организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов коментира, че се очертава "една афера за близо 2 млрд. долара загуби". Според него договорът с "Боташ", подписан от служебния министър Росен Христов, ни принуждава от януари 2023 г. да плащаме всеки месец по 178 милиона долара за доставки на природен газ, а неустойките в него са над 2 милиарда долара. По думите му договорът не е съгласуван с Министерския съвет и само осем министри са го подписали, което на практика прави този акт нелегитимен.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Масов бой между тийнейджъри в Габрово
Дата: 04/05, 00:50

Грозни сцени след мач от Евролигата в Турция
Дата: 04/05, 00:36

4 май: Световен ден на „Междузвездни войни“
Дата: 04/05, 00:12

Пламен Гетов: Жика, знам, че гледаш Спартак от небето
Дата: 04/05, 00:01

На Велика събота се пекат козунаци и се боядисват яйца
Дата: 04/05, 00:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия