Оптометрист съветва как да проверим слънчевите си очила в домашни условия


Дата: 23/08, 15:36

Редактор: Юлия Георгиева, кадър БНТ

Изключително важно е да предпазим очите, а чрез тях и нервната си система от слънчевите лъчи. Основно от две неща се предпазваме със слънчевите очила - от ултравеолетовата светлина и от синята светлина, която е доминираща по отношение на дневната, тъй като може да не до очното дъно и да доведе до изменения на ретината. 

Това коментира пред БНТ оптометристът Христо Благоев.

Предпазването на очите става чрез добавяне на различни слънцезащитни филтри. Сред предпочитаните филтри е и т.нар. поляризация, която не ни предпазва от лъчите, но допринася значително за комфорта на окото. При поляризация зрителното поле на окото се разширява с около 33%. Отблюсъците, които са от гладките повърхности в заобикалящата ни среда на модерния свят правят така, че ние не можем да видим в периферията и в далечина ясно и добре. Затова поляризацията помага за ясен образ, като оставя само вертикалната светлина, обясни той.

Ако искате да разберете дали очилата са ви с необходимата защита, може да се обърнете към всяка оптика. Там трябва да има налични уреди, които да проверят очилата ви. В домашни условия обаче вие също може да проведете тест. За целта трябва да си купите фенерче с ултравиолетова светлина. Как се проверява? - насочете лъча към която и да е банкнота и ще видите определени елементи, които са видни само с тази светлина. След това поставете пред банкнотата очилата, които искате да тествате и светнете с фенерчето. Ако знаците продължават да се виждат, значи очилата са фалшиви. Ако се скрият, всичко е наред, съветва експертът. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 13/09, 00:30

Дел Потро с прощален мач през декември
Дата: 13/09, 00:23

13 септември 1902 г. – За първи път са използвани пръстови отпечатъци като доказателство за вина
Дата: 13/09, 00:04

Тръмп заяви, че няма да участва в друг дебат с Камала Харис
Дата: 12/09, 23:441 Коментар

Надал се отказа и от “Лейвър Къп”
Дата: 12/09, 23:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия