БНБ с важна информация за сметките ви в банките


Дата: 26/06, 10:29

Булфото

Какви сметки предлагат банките и за какво е подходяща всяка от тях, обясняват от БНБ, цитира "Парите ни".
 
Най-често използваните сметки, предлагани от банките, са:
• разплащателна сметка;
• сметка за електронни пари;
• платежна сметка за основни операции;
• спестовна сметка
 

Edna.bg Достъпните бюти находки, които трябва да имаш

Разплащателна сметка
 
 Тя се предлага от различни доставчици на платежни услуги (ДПУ) – банки, платежни институции и дружества за електронни пари, и е подходящ за потребители (физически лица), които искат да получават средства от заплата, хонорар, пенсия или други плащания, постъпващи по тяхната сметка.

Чрез тази сметка могат да се извършват и плащания, например да се заплащат сметките за комунални услуги или да се превеждат средства към сметки на физически и юридически лица. Всеки доставчик има собствена тарифа за таксите и комисионите във връзка с откриването, поддържането, закриването и операциите по платежни сметки, с която клиентът следва да се запознае, преди да е открита разплащателна-
та сметка.
 
Вижте тук таксите на банки и платежни институции.
 
Сметка за електронни пари
 
Тя се използва за съхранение на електронни пари, до които издателят е осигурил отдалечен достъп за изпълнение на платежни операции.
Електронните пари са парична стойност, съхранявана в електронна, включително магнитна форма, която представлява вземане към издателя, издава се при получаване на средства с цел извършване на платежни операции и се приема от физическо или юридическо лице, различно от издателя на електронни пари.

Продуктът може да се предлага от банки и дружества за електронни пари и е подходящ за потребители (физически лица), които искат да получават средства от заплата, хонорар, пенсия или други плащания, които постъпват по тяхната сметка.
Чрез сметката за електронни пари могат да се извършват и плащания, например да се заплащат сметките за комунални услуги или да се превеждат средства към сметки на физически и юридически лица.
 

istock

Платежна сметка за основни операции
 
Тази сметка се предлага само в български левове и е предназначена за потребители (физически лица), пребиваващи законно в Европейския съюз. Всички банки, които предоставят платежни услуги на потребители, предлагат платежна сметка за основни операции. Банките, които предоставят по изключение платежни услуги на потребители и доколкото тези потребители са ограничен брой и категория, не са задължени да предлагат този вид сметка.

Какви са различните депозити и какви лихви ни носят

Чрез тази сметка се предоставя набор от нормативно определени услуги на територията на страната, безплатно или срещу приемливи такси, определени в съответствие с изискванията на Закона за платежните услуги и платежните системи. Сред услугите по платежната сметка за основни операции са внасяне и теглене на пари в брой, получаване и нареждане на плащания, операции, извършвани чрез платежна карта. Банките следва да предлагат всяка от услугите по платежна сметка за основни операции, ако по принцип я предоставят на потребители по други видове платежни сметки. Банките могат да предлагат и допълнителни услуги по платежната сметка за основни операции извън нормативно определените, за които се прилага стандартната тарифа на дадената банка.
 
Спестовна сметка
 
Спестовната сметка е подходяща за съхранение на средства за неограничен период от време. В повечето случаи текущото теглене и довнасяне на средства по тези сметки е разрешено. Някои банки имат изисквания за минимално необходимо салдо за откриване на спестовна сметка.

При откриване на спестовна сметка се сключва договор с банката. Банката предоставя общи условия, тарифа и лихвен бюлетин. Средствата по всички открити сметки на един клиент в банка, независимо от техния брой и валута, са гарантирани в размер до 196 000 лв./100 000 евро от Фонда за гарантиране на влоговете в банките при условията на Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Гарантирани в размер до 250 000 лв. за срок три месеца от момента, в който сумата е кредитирана по сметка на вложителя, или от момента, в който вложителят е придобил правото да се разпорежда със сумата, са влогове на физически лица, възникнали в резултат на сделки с недвижими имоти за жилищни нужди, сключване или прекратяване на брак, прекратяване на трудово или служебно правоотношение, инвалидност или смърт, както и влогове, които възникват в резултат на застрахователни или осигурителни плащания, или на изплащането на обезщетение за вреди от престъпления или от отменена присъда.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



До 35 градуса в събота
Дата: 29/06, 04:00

Здравословно хранене
Дата: 29/06, 03:10

Торонто Раптърс обяви привличането на Везенков
Дата: 29/06, 03:00

Ройтерс: Колебливото представяне на Байдън в дебатите кара съюзниците на САЩ да се подготвят за завръщане на Тръмп
Дата: 29/06, 01:47

40 лева за преглед на морето
Дата: 29/06, 01:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия