За лятна вълна на COVID-19 алармират в САЩ


Дата: 01/07, 12:58

Булфото

Нивата на COVID-19 в Съединените щати се повишават от седмици заради нови варианти, което се превръща в ежегодна лятна вълна. Наблюдението на COVID-19 беше значително намалено, откакто преди повече от година в САЩ приключи извънредната ситуация заради болестта. Вече не се отчитат отделни случаи, а тежките последствия се основават на представителни извадки от населението. Обаче наличните данни показват постоянна тенденция към повишаване, пише Си Ен Ен. , цитирани от btv.bg

По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ инфекциите вероятно се увеличават в поне 38 щата. Наблюдението на отпадъчните води показва, че вирусната активност все още е сравнително ниска, хоспитализациите и смъртните случаи се увеличават.

Нивата на COVID-19 са особено високи в западната част на страната, където са се върнали на нивото от февруари. Подобна е ситуацията и в южната част на САЩ.

„Вирусът е склонен да се възпроизвежда добре и да остане жив в среда с топли и влажни условия. Това съответства на това, което наблюдаваме. Югът и Западът са горещи в момента“, казва д-р Робърт Хопкинс, медицински директор на Националната фондация за инфекциозни болести.

Лятната вълна се е превърнала в позната сезонна картина, но експертите предупреждават, че коронавирусът все още може да бъде доста непредсказуем.

„Мисля, че все още е малко рано да се каже каква е схемата. Голяма част от населението е било изложено на въздействието на вируса, пиковете са били малко по-малко високи и сме имали тенденция да наблюдаваме летен скок, както и зимно увеличение. Но дали този модел ще продължи, дали ще се превърне в целогодишно заболяване или ще остане в един определен период - мисля, че е малко рано да се каже“, каза Хопкинс.

Тази лятна вълна е започнала седмици по-рано от миналогодишната и е достигнала нива, подобни на пика от миналото лято, показват данните от WastewaterSCAN - общонационална мрежа за наблюдение на канализацията, базирана в Станфордския университет

През последните няколко месеца вариантът на вируса JN.1, който предизвика вълната тази зима, беше изпреварен от по-нови щамове. Тези т.нар. варианти FLiRT - съкращение, което се отнася до местата на аминокиселинните мутации, които вирусът е възприел - имат промени на някои места, които им помагат да избегнат имунния отговор на организма, и други, които им помагат да станат по-преносими.

Две от тях - KP.3 и KP.2 - сега са причина за повече от половината от новите инфекции с Covid в САЩ.

Заради сроковете за производство експертите трябва да направят прогнози сега, ако искат нова ваксина за есента. По-рано този месец FDA одобри план за актуализиране на ваксините COVID-19, за да бъдат по-ефективни срещу JN.1 на коронавируса. По-късно обаче агенцията промени собствената си препоръка. Производителите на ваксини бяха посъветвани да се насочат към щама KP.2, ако е възможно, отчасти поради „неотдавнашното нарастване на случаите“.

„JN.1 продължава да еволюира и това донякъде затруднява избора на конкретен специфичен щам, който да се използва“, заяви д-р Джери Уиър, директор на отдела за вирусни продукти в Службата за изследване и преглед на ваксините към Центъра за оценка и изследване на биологичните продукти към FDA.

Очаква се новите ваксини - някои от които ще преминат към KP.2 - да бъдат налични между средата на август и края на септември. Това е достатъчно време, за да се осигури защита по време на зимния сезон на респираторните вируси, но вероятно след като вълната от това лято отмине.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



И аптеките във Варна излизат на протест
Дата: 03/07, 14:00

Български град в челната петица на най-спокойните ваканционни места в Европа
Дата: 03/07, 13:50

Кои са основните видове фотография
Дата: 03/07, 13:48

Желязков: Министрите са проверени. Денков: Същите министри със същите схеми
Дата: 03/07, 13:392 Коментара

Вече превеждаме онлайн от и на ромски език
Дата: 03/07, 13:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия