Дадоха телефон за пенсии и обезщетения в НОИ


Дата: 18/07, 10:36

Пиксабей

Над 800 потребителски обаждания на ден е обработил Контактният център на Националния осигурителен институт (НОИ) през първите шест месеца на годината.

В рамките на този период експертите са предоставили повече от 100 000 телефонни консултации, свързани с пенсиите, обезщетенията и социалноосигурителните права на гражданите.

Повече от половината от обажданията на телефон 0700 14 802 са свързани с паричните обезщетения за временна неработоспособност и майчинство. Хората се консултират предимно относно изплащането на издадени болнични листове за съответен месец, сроковете за подаване на данни от лекар и работодател и срока за обработка и изплащане на обезщетенията. Редовни са и запитванията от майки относно датите за изплащане на майчинството им.

Почти 40% от обажданията са свързани с въпроси от областта на отпускането и изплащането на пенсии, включително и по европейски регламенти и международни договори.

Най-често запитванията се отнасят до възобновяване на изплащането на инвалидни пенсии и преизчисляване на пенсионните плащания на базата на допълнително придобит осигурителен стаж и осигурителен доход. Лицата питат още за реда и условията за отпускане на пенсия от съответния вид, необходимите документи и срока за тяхната обработка.

Само около 5% е делът на консултациите, свързани с паричните обезщетения за безработица.

Въпроси постъпват и в търсене на съдействие при достъпа до менютата на действащия от края на март Единен портал за електронни услуги (ЕПЕУ) на института.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Политици, експерти и синдикати умуваха над проблемите в жп транспорта
Дата: 30/08, 16:47

Домашен арест за мъжа, заловен във Варна и разследван за престъпления в Русия
Дата: 30/08, 16:35

В 15:30 часа полицаи отцепиха 500 метра около Сарая на Доган на Росенец
Дата: 30/08, 16:33

Литовският външен министър съсипа ЕС и САЩ: Надавям се, че сте готови за следващата фаза на войната. Защото тя ще дойде при нас
Дата: 30/08, 16:26

Гала се завръща на 9 септември, вкарва нов панелист
Дата: 30/08, 16:25

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия