Над 100 хил. лева глоби отнесоха варненци за недобросъвестно изхвърляне на отпадъци


Дата: 30/08, 17:54

Кадър А. Йорданова

Наложените санкции и глоби на граждани и фирми заради недобросъвестно изхвърляне на отпадъци от началото на годината са с общ размер 112 хил. лева при 71 хил. лева за същия период на миналата година. Това съобщи зам. - кметът по екологията Христо Рафаилов, пише Морето.

Глобите за сметопочистващата фирма от януари до момента са 690 хил. лева при 133 хил. лева за периода от януари до август 2023 година. По думите на Рафаилов има значително засилен контрол върху фирмата. След проверка през вчерашния ден станало ясно, че за момента разполага с нужния брой техника. Засега работи с 11 камиона.

По отношение на поведението на граждани и фирми проблемът са местата, където се изхвърлят отпадъците, създават се незаконни сметища от юридически лица.

Съставените актове на фирми са 61 за тази година при 49 за същия период на миналата година. Актовете на физически лица са 47. Глобите и фишовете са 215.

Извършените проверки от екоинспекторите са 707 за тази година. Дадени са 502 предписания.

Районните кметове имат служители по екология, но само кметовете по райони могат да разпределят задълженията им и доколко активно да работят на терен. Ежедневно около 10 служители на Общината правят инспекции по улиците на Варна, каза Рафаилов. Допълни, че не възнамеряват да увеличават щата на дирекцията по екология, а само да го оптимизират, защото има резерв, който не е използван до момента.

Стана ясно още, че миенето на контейнерите е ангажимент на сметопочистващата фирма по договор, но тази година не е извършвано.

От три седмици администрацията използва система, чрез която нанася на ел. карта всички точки, за които има подадени сигнали за струпване на боклук. Тези, за които има повече от десет сигнала се оцветяват в червено и за тях се предприема по - специален подход. Засега най -проблемни места са ул. "Праскова", Зеленчукова борса, Максуда, каза Рафаилов.

Според фирмата за сметопочистване причината за боклука по улиците в голяма степен се дължал на торби с отпадъци от търговските обекти, изнасяни пред тях и след това разнасяни от животни.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Съдът в Кюстендил поряза искане за изборни секции в ромския квартал
Дата: 14/09, 16:46

Зеленски: Украйна успя да си върне още 103 военнослужещи от руски плен
Дата: 14/09, 16:42

"Мирър“: Синът на Осама бил Ладен е жив, изгражда лагери за обучение на терористи
Дата: 14/09, 16:37

КАТ спира колата ви от движение директно на пътя след проверка на ауспуха
Дата: 14/09, 16:37

Аномалия смая метеоролозите: Сателитна снимка от 12 септември
Дата: 14/09, 16:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия