А1 вдига цените си от 1 март


Дата: 31/01, 15:42

Снимка Булфото, архив

И третият голям телеком вдига цените. 

Ако абонатите на А1 са се надявали, че инфлационната вълна ще подмине, напразно е било. След като "Виваком" и "Йетел" обявиха, че ще актуализират цените си заради общото поскъпване, и третият голям телеком съобщи, че ще"индексира" тарифите си. Това ще се случи от 1 март, пише "Сега". 

А1 е избрал модел за индексация, при който поскъпването ще е по-чувствително за масовите планове, а за абонатите с по-големи портфейли ще е символично. За клиентите с месечни такси между 7 и 25 лева увеличението ще е с 15.3% - точно колкото е обявеният от НСИ индекс на нарастване на потребителските цени за 2022 г. За всички потребители с месечни такси над 25 лева обаче индексацията ще е една и съща - с 2 лева отгоре. Тези две "ставки" - 15.3% за планове до 25 лева и 2 лева за по-високите, ще се прилагат и за бизнес клиентите. 

Така ако абонаментът сега е 24 лв., след индексацията с 15.3%  месечната сметка ще се увеличи с 3.60 лв.  Но ако клиентът е на план за 30, 45 или повече лева, отгоре ще се добавят 2 лева.  При месечна такса примерно 56 лв. тези 2 лева означават под 4% увеличение.  От компанията не дават разяснения защо са избрали този модел.

А1 съобщава, че няма да вдига цените за хората в неравностойно положение. Не се предвижда поскъпване и за клиентите с месечни такси до 7 лева, както и за предплатените услуги.

Компанията обяснява, че се налага да актуализира тарифите си заради нарасналите разходи и големите инвестиции. Същите аргументи изтъкнаха от "Виваком" и "Йетел".

Инфлацията е навсякъде  - в цените на тока и горивата, на части и компоненти за мрежата, в заплатите на персонала, поскъпнали са услугите и стоките на външни доставчици, поддръжката на офисите и т.н., посочват от А1, като изчисляват, че общите разходи за фиксираната и мобилна мрежа са нараснали с 21% за година. 

Телекомът подчертава, че е инвестирал близо 420 мн. лева през последните две години.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Антоанета Стефанова спечели първата си партия на Eвропейското първенство по шахмат
Дата: 19/04, 23:08

На първо четене: По-високи заплати за военните от 2025 година
Дата: 19/04, 22:52

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 19/04, 22:50

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна
Дата: 19/04, 22:381 Коментар

Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп
Дата: 19/04, 22:26

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия