Административен съд – Благоевград отхвърли рекорден иск за 1,5 млн. евро срещу Агенция „Митници“


Дата: 17/06, 11:24

Снимка Pixabay

Старозагорска фирма претендира за гранд обезщетение заради провалена сделка с индустриален коноп в Италия след митническа проверка на Кулата, съобщават от институциите, цитирани от struma.bg.

Административен съд – Благоевград отхвърли рекорден иск от 1,536 млн. евро срещу Агенция „Митници“. Сумата е претендирана от „Индустриал коноп корпорейшън” ООД по ЗОДОВ като обезщетение за имуществени вреди, претърпени от провалена сделка с италианско дружество. В исковата си молба старозагорската фирма с управител Николай Митков твърди, че по вина на митнически служители дължи 570 000 евро неустойка на италианската фирма за неизпълнено споразумение за продажба на конопен цвят, както и че е загубила 960 000 евро от печалбата от сделката.

Наред с обезщетението за причинени имуществени вреди дружеството претендира и за 35 000 лв. неимуществени вреди, които са настъпили след митническата проверка, като към двата иска са начислени и лихви.

Самата проверка била извършена на 11 ноември 2021 г. на товарен автомобил с ремарке, който бил конвоиран от ГКПП – Илинден до ГКПП – Кулата за проверка с мобилен рентген и за взимане на проба от превозвания индустриален коноп. Стоката била в 320 кашона, всеки с тегло по 6 кг, или общо 1920 кг. Произволно били взети 3 проби за лабораторно изследване, като при две от тях е установено процентно съдържание на активното вещество тетрахидроканабинол, различно и по-високо от допустимата нормативно определена граница от 0,2 тегловни процента.

На 16 декември от кашоните в задържания на митница Кулата тир били взети нови проби от растенията за последващо изследване на конопа. Повторната проверка показала, че и сред тях имало няколко, които били над лимита от 0,2.

След предявения рекорден иск за обезщетение по ЗОДОВ делото е разгледано от съдия Марияна Мицева, като е допусната съдебно-счетоводна експертиза и са проведени разпити на свидетели. Като свидетел е изслушан председателят на Българската асоциация на конопената индустрия С. Генов, който разказал, че началото на 2021 г. управителят на дружеството се свързал с него, тъй като щял да прави по-мащабен проект с отглеждане на индустриален коноп, след което да бъде изнесен за Италия. Отглеждането започнало пролетта на 2021 г., а събирането било в началото на октомври 2021 г. Твърди, че е бил един-два пъти в периода на събиране и подготвяне, като там, където им били оранжериите, имало сгради, пригодени за сушене на тази стока. Свидетелят Генов подробно обяснява процедурата по вземането на пробите, че трябва да се вземат по 30 см от върха на клона от минимум 50 различни стръка от различни места на полета, които се събират заедно, сушат се, смилат се, отделят се големите части и се дават за проба в кредитирана лаборатория.

Като свидетел е разпитан служител на фирмата, отговорник за организацията по отглеждането на индустриалния коноп, който присъствал на митническата провека на Кулата. Изслушани са митническите служители, които взели пробите от конопа, както и експерт химик, който работи  в„Анализ на наркотични вещества“ при Агенция „Митници“.

По делото е представено постановление за отказ от образуване на наказателно производство от 18.02.2022 г. на Окръжна прокуратура, което е потвърдено от Апелативна прокуратура – София.

С постановление от 16.02.2024 г. на Върховна прокуратура, отдел 02 „Досъдебен“, обаче отказът е отменен и разследването не е приключило.

В хода на делото е установено, че на дружеството ищец не е издавано разрешително от здравния министър за износ на наркотични вещества по реда на чл. 47 от ЗКНВП. Отделно от това, се установява, че материалите по образувана преписка в ТД „Митница” – София са докладвани на Окръжна прокуратура (ОП) – Благоевград с оглед обоснованото предположение за наличие на данни за извършено престъпление от общ характер – опит за контрабанда на наркотични вещества или друго престъпление против митническия режим, против народното здраве и околната среда.

При преценката на доказателствата съдия Мицева счита, че митническите служители са действали съобразно предоставените им от закона правомощия и в изпълнение на указания, дадени от наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Благоевград.

С тези мотиви молбата на старозагорската фирма с рекордно високия иск по ЗОДОВ е отхвърлена като неоснователна.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В 12:30 часа на километър 60 на магистрала "Тракия" избухна кола
Дата: 26/06, 13:301 Коментар

КЕВР: Цената на газа за юли ще е с 1,28% по-ниска
Дата: 26/06, 13:261 Коментар

Луфханза попари клиентите с нови цени
Дата: 26/06, 13:241 Коментар

15-часова драма с българи с полет на Ryanair от Лондон за София
Дата: 26/06, 13:20

"Величие" при президента: В парламента не ни разбират
Дата: 26/06, 13:201 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия