Цака ли ви банката с информация за ипотечните кредити


Дата: 07/07, 14:12

Пиксабей

Асоциация „Активни потребители“ е подала сигнали срещу 9 /девет/ банки за нарушения за предоставяне на информация за ипотечните кредити. Такива нарушения се установиха след проучването ни „Колко достъпна е информацията за ипотечните кредити?“, което разгледа в дълбочина дали банките спазват Закона за кредитите за недвижими имоти за потребителите.
 
Банките са задължени да предоставят Обща информация с цел да се дадат основни насоки на потребителя за вземане на информирано решение при получаване на кредит за недвижим имот. Те също така трябва да предоставят достъп до Общите условия, при които отпускат ипотечни кредити, напомнят от асоциацията.

По нейни сигнали проверката на Комисията за защита на потребителите установи, че четири банки не са предоставили тази задължителна информация. 

Това са Инвестбанк и Интернешънъл Асет Банк, които не са предоставили на своята интернет страница обща информация за ипотечните кредити.

Тексим Банк пък не е осигурила достъп до общите условия за ипотечни кредити, а Алианц Банк не е изпълнила и двете задължения за обща информация и общи условия за ипотечните кредити.

Към момента КЗП е извършила проверка на 7 от 9-те сигнала, като не е констатирала нарушение от Обединена Българска Банка, Токуда Банк и Юробанк (Пощенска банка) за липса на общи условия за ипотечни кредити на интернет страниците. Остават да бъдат проверени още две.
 

Санкцията за липса на Обща информация за ипотечните кредити е в размер между 5000 и 10000 лева, а санкцията за липса на Общи условия е в размер на 10000 и 20000 лева.
 
Банките ще бъдат принудени да предоставят задължителната информация за ипотечни кредити на своите интернет страници на достъпно място за потребителите. Това ще помогне за вземане на информирано решение при  получаване на кредит за недвижим имот и ще повиши прозрачността между различните условия на банките.
 
Сигналите и жалбите до отговорните институции са силен инструмент, който трябва да бъде ползван от потребителите. Има смисъл и от нас зависи да бъдем обществено отговорни, когато срещнем нередност да сигнализираме съответните органи. Ако считате, че някой търговец върши нещо нередно – сигнализирайте Комисията за защита на потребителите или пишете на bnap@bnap.org.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Помощи за фирмите при намален оборот, искат синдикатите
Дата: 15/07, 10:02

Рекорд в цената на тока в България за един ден: Каква е причината
Дата: 15/07, 09:59

Змия ухапа работник, той й го върна заради древно селско поверие
Дата: 15/07, 09:56

Waze: Отвориха магистралата "Хемус" до Варна
Дата: 15/07, 09:481 Коментар

Бербатов обясни защо Англия загуби финала на Европейското
Дата: 15/07, 09:411 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия