Заплашван учител: Синдикатът на българските учители няма позиция по въпроса. Странно е


Дата: 23/08, 20:08

Редактор: Юлия Георгиева, кадър бТВ

Аз получавах заплахи, но и мои колеги са получавали. Най-важното е, че вчера много от тях, главно тези от Варна, публично бяха заплашени с институционална саморазправа. Мисля, че това е по-важно от това колко аз заплахи съм получил.

Това коментира пред бТВ учителят по български език и литература Борис Илиев, инициатор на подписката на учителите, които не са съгласни с промените в закона. 

Целта на подписката беше да изразим какъв ще е ефекта на промените в закона, защото много организации и части от нашето общество бяха против тези промени в закона, но те не бяха автентични, защото не изразяваха какво е мнението на учителите, коментира той.

Не става въпрос за това подкрепяш или не промените в закона, а става въпрос за това дали свободно можеш да изразиш гражданското си мнение, каквото и да е то. Това трябва да е ясно на всички. Синдикатът на българските учители няма позиция по въпроса. За щастие МОН реагира, което прави чест на министерството, защото този въпрос не е дискусионен. Това, което се случи на колегите от Варна не е дискусионно. Това, което се случи прилича на едни други време, където никой от нас не иска да се връща и да живее. Те са тоталитарни времена, това са времена, които дамгосват онзи, който мисли различно, коментира той.

За мен е странно МОН да реагира преди синдиката, посочи той.

Промените в закона ще повлиляе в академично отношение, тъй като написани така, те имат широко поле на тълкуване. Пропаганда, подстрекаване и разпространяване пряко или косвено. Това косвено не поставя границата между налагане на мнение и научно обоснованото и академично разискване на темата. Когато колегите разказват за възникването на различни идеологии като нацизъм например, това пропаганда ли е или е работата на човека. Така че една от основните ни критики към текстовете е, че са непрецизни и поставят учителя в ситуация, че той трябва да избира понякога дали да спази учебната програма или да наруши закона, обясни той.

Закони, касаещи българското образование, трябва да бъдат приемани след задълбочени дебати. Такъв нямаше. Аз не твърдя, че присъствието на идеологии в класната стая не трябва да бъде обект на закона. Напротив. Това е важен и деликатен въпрос. Нашето становище смятаме другата седмица да го внесем в Народното събрание, за да може депутатите да се запознаят с него и да преценят дали искат да отворят дебата нанаво, посочи той. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



САЩ въведоха нови санкции срещу 16 души, свързани с Николас Мадуро
Дата: 13/09, 01:32

Харис: Дължим още един дебат на американските избиратели
Дата: 13/09, 01:10

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 13/09, 01:00

Хиляди на крака пред Лили Иванова в Пловдив тази вечер
Дата: 13/09, 00:44

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 13/09, 00:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия