Учител по история пита: Забранено ли е да преподаваме Александър Македонски, Цезар, Фридрих Велики, Спарта


Дата: 23/08, 20:25

Проблемът със закона на "Възраждане" и ГЕРБ се състои не само в това, че учители вече са масово тормозени и вкарвани в "черни списъци" за саморазправа, но и ще доведе до затъпяване.

Едва ли някой от учителите ще си позволи да им преподава исторически факти за някои от най-видните фигури в историята.

Ето какво пише учителят по история Александър Стоянов:

"Понеже броят на "обществено опасните учители", които имат "наглостта" да изразяват свободното си мнение, уж гарантирано по конституция, расте, ми се иска да отправя един сериозен, публичен въпрос към законотворците, чийто умове са родили анти-ЛГБТ+ закона за училищното образование:

Уважаеми господа и дами народни представители,

Тъй като съм учител по история и след три седмици ми предстои, както на няколко хиляди колеги, да вляза в класните стаи, много бих искал някой да разясни публично дали създадения от вас закон определя като противозаконно преподаването на следните исторически факти:

- Традицията за хомосексуални връзки в спартанското общество, свързана със спецификата на отглеждане на младежите и предаването на бойни умения, както и изграждането на специфична среда на "другарство". Същевременно, до -8 годишна възраст момчетата в Спарта се отглеждали заедно с момичетата и се обличали сходно - т.е. има размиване на социалните роли (джендър) в спартанското общество.

- Създаването и функционирането на тиванския Свещен отряд, съставен от 150 хомосексуални двойки - едно от най-ефективните военни подразделения в Античния свят.

- Приобщаването на Филип II към Тиванския свещен отряд и факта че реформите, които провежда са вдъхновени от опита, натрупан в Тива, наблюдавайки Епаминонд и другарите му по оръжие.

- Бисексуалността на Александър Македонски, която играе важна роля в оформянето на неговия двор и последвалото деление на империята му.

- Обвиненията за Цезар че бил "Мъж на всички жени и жена за всички мъже", отправяни срещу него

- Хомосексуалността на източноримския император Василий II, който споделял ложето си със своите генерали - същите, които подчинили Първото българско царство.

- Двойнствената природа на английския крал Едуард II, който имал няколко любовника сред министрите си, но бил баща на четири деца от съпругата си Изабела Френска

- 'Целомъдрения' живот на Фридрих Велики, който бил принуден от баща си да гледа екзекуцията на своя любовник лейтенант Кате, а преди това имал афера с пруския аристократ фон Кайт.

- Изиграването на женски роли в театъра от мъже, които по своя воля се гримирали и обличали в женски дрехи в продължение на векове.

Понеже сред авторите на закона има достатъчно историци, сигурен съм, че с богатата си обща култура ще изнамерите и други спорни теми, които могат да се окажат предмет на преподаване, особено в задълбочената подготовка по история в 11 и 12 клас, когато се изучават предметите Култура и духовност, Човек и Общество и Власт и институции, плюс редица допълнителни модули.

Важно е преди началото на новата учебна година да се уточни възможно ли е подобни теми да стават обект на учебния процес или не.

И накрая ще завърша с преразказа на един диалог от "Прагът на вечността" на Кен Фолет, пресъздаващ дебатите в британския парламент през 1970-те:

- Представяте ли си какви гнусни оргии се случват на тези хомосексуални сбирки!? - посочва лордът-консерватор

- Не, лорде. А вие защо си го представяте? - отговаря представителката на лейбъристите



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



САЩ въведоха нови санкции срещу 16 души, свързани с Николас Мадуро
Дата: 13/09, 01:32

Харис: Дължим още един дебат на американските избиратели
Дата: 13/09, 01:10

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 13/09, 01:00

Хиляди на крака пред Лили Иванова в Пловдив тази вечер
Дата: 13/09, 00:44

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 13/09, 00:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия