Според "Коперник": Изпратихме "забележителен" април с рекордни температури


Дата: 08/05, 08:08

Снимка Pixabay

Април е обявен за "забележителен" месец с рекордни температури в доклад на европейската климатична служба, публикуван на 8 май.

Необичайно топлите условия се появиха въпреки продължаващото отслабване на метеорологичното явление "Ел Ниньо", което допринася за увеличаването на топлината, заяви Службата на ЕС за климатични промени "Коперник", като посочи, че причинените от човека климатични промени са причина за изострянето на екстремните явления.
От юни миналата година насам всеки месец е бил най-топлият подобен период в историята, според Коперник.

Април 2024 г. не прави изключение и е с 1,58 градуса по Целзий над средната стойност за периода 1850-1900 г. преди индустриализацията.

"Макар и необичайна, подобна поредица от месечни рекорди на глобалната температура се случи преди това през 2015/16 г.", казва Коперник.

Средната температура за последните 12 месеца също е регистрирана с 1,6 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, което надхвърля целта от 1,5 градуса по Целзий, определена от Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне.

Аномалията не означава, че е пропусната целта от Париж, която се изчислява за период от десетилетия. Но тя сигнализира "колко забележителни са глобалните температурни условия, които преживяваме в момента", заяви климатологът от "Коперник" Жулиен Никола пред АФП.

Миналият месец беше вторият най-топъл април, регистриран някога в Европа, както и март, и целият зимен период.

През последните седмици части от Азия - от Индия до Виетнам - бяха засегнати от горещи вълни, а Южна Бразилия пострада от смъртоносни наводнения.

"Всеки допълнителен градус на глобалното затопляне е придружен от екстремни метеорологични явления, които са по-интензивни и по-вероятни", каза Николас.

През април планетата беше засегната от различни екстремни явления под формата на наводнения и суши. В голяма част от Европа април беше по-влажен от обичайното, въпреки че Южна Испания, Италия и Западните Балкани бяха по-сухи от средното, съобщи Коперник.

Проливни дъждове доведоха до наводнения в някои части на Северна Америка, Централна Азия и Персийския залив. Макар че източната част на Австралия беше засегната от проливни дъждове, в по-голямата част от страната имаше по-сухи от обичайното условия, както и в северната част на Мексико и около Каспийско море.

Естественият модел на Ел Ниньо, който затопля Тихия океан и води до повишаване на глобалните температури, достигна своя пик по-рано тази година и през април се насочи към "неутрално състояние", казва Коперник.

Въпреки това средните температури на морската повърхност са счупили рекорди през април за 13-и пореден месец. Затоплянето на океаните застрашава морския живот, допринася за увеличаване на влажността в атмосферата и излага на риск решаващата им роля в абсорбирането на нагряващите планетата емисии на парникови газове.

Климатичните прогнози сочат, че през втората половина на годината дори може да се наблюдава преход към Ла Нина, която понижава глобалните температури, каза Николас, "но условията все още са доста несигурни".

Краят на Ел Ниньо не означава край на високите температури, предаде БГНЕС.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



НАТО вече има ефективен модел да закрие небето над Западна Украйна, посочи бившият главсек
Дата: 19/05, 20:42

България стана Швейцария: Ето къде е българският колайдер за ускорение на елементарни частици
Дата: 19/05, 20:231 Коментар

Асен Василев смая Лора Крумова с думите си за колата на НСО с Кирил Петков
Дата: 19/05, 20:163 Коментара

Военен камион блъсна бус с 20 души на магистрала "Тракия"
Дата: 19/05, 19:591 Коментар

500 души наема немски автозавод в този български град
Дата: 19/05, 19:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия