Светият Синод ще избира между епископите Арсений и Герасим за Сливенски митрополит


Дата: 20/05, 08:33

Кадър Нова тв

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит, предаде кореспондентът на БГНЕС от града на стоте войводи.

За Арсений са гласували 26 души, а за Герасим - 25, обяви наместника на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан.

Петима души са подписали протокола от избора с особено мнение. Повод за подписите с особено мнение са отбелязването на имената на кандидатите.

„Приехме в протокола две недействителни бюлетини. На едната не беше по-никакъв начин означен кандидат. Абсолютно празна. Тя е абсолютно недействителна. В другата бюлетина вместо да заградят всичките имена са заградили цифричката пред името. Определени са имената, много ясно са определени. Понеже имаше възражение на единия от делегатите, аз я приех за недействителна. Но, честно казано двама от кандидатите са определени. За мен това е несериозен акт. Имаме ясно определено гласуване – 26 гласа за Знеполския епископ Арсений, 25 гласа за Мелнишкия епископ Герасим“, заяви митрополит Йоан.

Отец Евгений Янакиев разказа как е преминал избора.

„Този път ни събраха телефоните. Нямаше излишно излизане от залата – само по един. Имаше невероятна дисциплина, всички я спазваха. Прекрасно мина избора“, сподели той.

Резултатите от изборите могат да бъдат обжалвани в тридневен срок. Ако няма установени нарушение, то следващата неделя Светия синод трябва да се събере и да избере Сливенски митрополит.

Епископ Арсений, в момента е викарий на пловдивския митрополит Николай. Той е на 37 години и е ръкоположен в епископски сан от покойния Сливенски митрополит Йоаникий.

Епископ Герасим е ръкоположен за епископ от покойния патриарх Неофит и е главен секретар на Светия Синод на БПЦ.

БГНЕС припомня, че днес за втори път се проведе епархийски избор. След смъртта на Йоаникий през януари, веднъж вече бяха проведени избори за негов наследник, които Синодът касира без обяснение, а това доведе и до протести. Тогава Светият синод излезе с финално решение новите избори да се проведат по старите правила, като преди това трябва да бъдат направени финансова и имотна ревизия.

В края на април Светият Синод на БПЦ избра листа от шестима епископи, от тях двама се състезават за нов Сливенски митрополит днес. Листата включва Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Загинал и много ранени тази вечер при стрелба в щата Охайо
Дата: 02/06, 23:06

Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска книжка
Дата: 02/06, 22:511 Коментар

Григор Димитров се класира на четвъртфинал на "Ролан Гарос"
Дата: 02/06, 22:342 Коментара

Понижение на температурите в следващите дни
Дата: 02/06, 22:22

Мирела Демирева е шеста на Диамантената лига
Дата: 02/06, 22:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия