17 години затвор за руски учен, обвинен в държавна измяна


Дата: 16/05, 15:03

Кадър sbras.ru

Държавното обвинение в Русия поиска 17 години затвор за учен, обвинен в предаването на тайна информация на германското разузнаване, предаде Ройтерс, като се позова на руския вестник „Комерсант“.

77-годишният Анатолий Маслов е обвинен в държавна измяна по дело, до което медиите нямат достъп. "Комерсант" съобщи, че според защитниците му тази присъда би била равнозначна на доживотна присъда предвид възрастта и лошото здравословно състояние на Маслов. Един от адвокатите му каза, че в началото на годината мъжът е получил сърдечен удар.

Маслов, който бе арестуван през юни 2022 г., е един от тримата учени от един и същи институт в Сибир, обвинени в предаването на държавни тайни. Всички те са работили в сферата на хиперзвуковите технологии, с които се създават модерни оръжия, способни да пренасят товар със скорост до 10 пъти по-висока от скоростта на звука и да пробиват системите за противовъздушна отбрана.

Учените отхвърлят обвиненията. За обвиненията се разбра миналата година, когато техни колеги от института публикуваха отворено писмо в тяхна подкрепа и заявиха, че има риск съдебните преследвания да нанесат сериозни щети на руската наука.

Миналия месец Александър Куранов, друг учен, работил с хиперзвукови технологии, бе обвинен в измяна и получи 7-годишна присъда. Той бе обвинен и в издаване на държавни тайни на чуждестранни граждани, предаде БТА.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 06:20

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 06:00

Безплатни консултации на 08.06.2024 г. в София, с доц. д-р Салим Шентюрк, водещ специалист по неврохирургия
Дата: 01/06, 05:30

Бешикташ гледа към Десподов
Дата: 01/06, 05:00

Високи температури в събота
Дата: 01/06, 04:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия