Борел започва обиколка за мир в Близкия изток: Не е планирана спирка в Израел


Дата: 08/09, 21:13

Булфото

Върховният представител на ЕС по външната политика ще посети Египет и Ливан, но не и Израел, за да обсъди мирни инициативи и регионална стабилност. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел днес заминава на няколкодневна обиколка в Близкия изток, по време на която ще събира подкрепа за прекратяване на огъня, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че се предвижда Борел да посети Египет и Ливан, но не и Израел, цитирано от БТА.

По информация от канцеларията му в Брюксел ръководителят на европейската дипломация възнамерява да се срещне с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Кайро утре и също така да посети пропускателния пункт Рафах към ивицата Газа.

Срещи с посредници от Египет, Катар и САЩ са на едно от първите места в дневния му ред, добави канцеларията.

Във вторник Борел възнамерява да се срещне с министъра на външните работи на Египет Самех Шукри и да участва в среща на Арабската лига.

В сряда и четвъртък Борел ще бъде в Ливан, където ще се срещне с премиера Наджиб Микати, с председателя на парламента Набих Бери и с командира на въоръжените сили на Ливан генерал Джоузеф Аун. Той ще се срещне и с министъра на външните работи и миграцията на Ливан Абдала Бу Хабиб.

Борел ще обсъди с ливанския си колега подкрепата на ЕС за "устойчивостта и стабилността на Ливан", както и ролята на Ливан в региона.

От изявлението става ясно, че не е планирана спирка в Израел.

Борел многократно е отправял критики срещу действията на Израел в ивицата Газа и е осъждал "ужасяващите терористични атаки" от 7 октомври, при които бяха убити около 1200 души в Израел и 250 души бяха взети за заложници.

Той обаче заяви пред сп. "Форин Полиси" през май, че един ужас не може да служи за оправдание на друг.

Според контролираното от "Хамас" палестинско здравно министерство почти 41 000 души са били убити в следствие на конфликта в Газа.

Разговорите за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" буксуват от месеци. Според публикация във в. "Файненшъл Таймс" въоръжените сили на САЩ вече се подготвят за провал на преговорите.

Евентуалното прекратяване на огъня се свързва и с надеждите за избягване на допълнително разрастване на военните действия, посочва ДПА.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Игри и веселие във Втория традиционен дюлгерски събор на фирма Комфорт
Дата: 17/09, 02:40

Магомед Рамазанов стана "Почетен гражданин на Велико Търново"
Дата: 17/09, 01:59

Нова учебна година: Учителите искат по-висока заплата
Дата: 17/09, 01:54

Заподозреният в опит за покушение срещу Тръмп получи две обвинения
Дата: 17/09, 01:43

Мъж премина от Азия в Европа по въже
Дата: 17/09, 01:31

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия