Блинкън: Засилваме присъствието на НАТО от Черно до Балтийско море


Дата: 29/11, 18:10

Кадър Глобъл нюз

Американците съобщиха важна новина за НАТО, което касае и морето около България.

Ще засилим присъствието на НАТО от Черно до Балтийско море, заяви днес в Букурещ американският държавен секретар Антъни Блинкън на съвместна пресконференция с румънския си колега Богдан Ауреску, съобщава БТА.

Блинкън отбеляза, че в момента в Румъния са разположени повече от 3000 американски военни.

"Черноморският регион е важен компонент от отбраната на НАТО, от стратегията на НАТО, но не е самостоятелен елемент. Продължаваме да работим по този въпрос, както на двустранна основа, така и в рамките на Алианса", заяви ръководителят на американската дипломация.

Антъни Блинкън посочи, че в тясно сътрудничество с НАТО се работи за укрепване на стратегията за Черно море. „Румъния има жизненоважен принос в този контекст и в по-широките усилия да се гарантира, че имаме възможно най-силния отбранителен съюз", подчерта американският първи дипломат.

Блинкън посочи, че "Русия е превърнала част от Черно море във военна зона".

"Виждаме ракети (изстреляни - бел. ред.) от военни кораби към украински градове, руските сили блокират пристанища в Украйна и доведоха до най-тежката продоволствена криза от години“, посочи американският държавен секретар. Той отбеляза, че благодарение на усилията на ООН и Турция, в Черно море са били създадени коридори за сигурност за износ на зърно. Блинкън спомена и важната роля на Румъния по отношение на износа на зърно и други хранителни продукти от Украйна за останалата част на света.

Държавният секретар на САЩ обърна внимание и на факта, че Румъния отделя 2,5 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, което е над ангажимента на съюзниците от 2 процента, и нарече страната „ключов фактор за сигурността в Черно море“.

Американският държавен секретар е в Букурещ за срещата на външните министри от НАТО.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.От утре издават карти за безплатно пътуване на деца до 10 години в градския транспорт на Варна
Дата: 31/01, 15:38

Министърът на културата обобщи мандата си: Минно поле с непрестанно напрежение
Дата: 31/01, 15:171 Коментар

Министерство на образованието за разказа на Костадинов за "балтиите" и "евробабаитите" в училище: Подобна случка няма
Дата: 31/01, 15:16

Общински съвет - Варна прие условията за безплатното саниране на сградите
Дата: 31/01, 15:07

Кунчев: Заболеваемостта от грип намалява
Дата: 31/01, 14:591 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2023 | Пълна версия