Уличеният в имотни измами полицай остава под домашен арест, другите двама обвиняеми - в затвора


Дата: 19/04, 01:40

кадър: БНТ

Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста двама от тримата арестувани мъже, обвинени за участие в измамна схема с имоти.

На задържания за подпомагане на престъпната група полицейски инспектор беше наложен "домашен арест". Мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани в 3-дневен срок във Великотърновския апелативен съд.

Те бяха разгледани от Окръжния съд в по-късните часове на днешния ден, тъй като адвокатите на обвиняемите поискаха повече време, за да се запознаят с материалите по досъдебното производство, внесени от Окръжната прокуратура, предва БНТ. 

Според обвинението към момента има данни, че групата е извършила пет имотни измами, като 4 от тях са чрез неистинско завещание, а едната е посредством неистински нотариален акт. Сделките са изповядани при различни нотариуси, които според прокуратурата не са замесени в престъпната схема. Без да подозират за измамата новите собственици са купили земеделски земи в Общините Силистра и Две Могили и апартамент в Русе. Парите от присвоените имоти групата разделила помежду си, сочи още обвинението. Междувременно разследването проверява още полицейски служители за евентуално участие и в други подозрителни прехвърляния на имоти на починали хора без наследници.

В съдебната зала бе посочено, че задържаните А. Т. Д. и Д. С. В. са събирали информация за самотно живеещи хора и са създали механизъм за присвояване и продажба на техните имоти, след смъртта им.
47-годишният полицейски инспектор от участъка в Иваново към Районното управление в Две могили Д. Д. Г. е обвинен, че срещу заплащане е изнасял данни от информационните масиви на МВР за починали собственици на имоти. Предоставена беше и експертна справка със снимки от неговия мобилен телефон на такива данни от автоматизираната информационна система БДС, препращани на друг от обвиняемите - Д. С. В. Изтъкнато бе, че ако остане на свобода той може да се укрие, да продължи да използва информация от МВР с користни цели и за да въздейства на разследването. Защитата му посочи, че няма никакви доказателства, затова че полицаят е съзнавал за какво са използвани данните, които той е предоставял на Д. С. В. Адвокатът посочи още, че Д. Д. Г. не е познавал третия обвиняем А. Т. Д. и не е получавал дори и стотинка от когото и да е за споделената информация. Няма и нито едно дисциплинарно наказание за 22-годишната си служба на МВР до момента и дори е получавал награди. Съдът сметна, че той ясно е съзнавал причините, поради които е споделял служебна информация, но на този етап няма достатъчно основания да му наложи най-тежката мярка за неотклонение и определи "домашен арест".

Прокурор Пламен Петков заяви, че 48-годишният механизатор А. Т. Д. е автор на подправеното ръкописно завещание, използвано при една от измамите. Смятан е и за основен организатор на групата. Освен това стана ясно, че има и 6 присъди за сходни престъпления. Бе отчетено, че ако остане на свобода, той може да се укрие или да въздейства на свидетели и обвиняеми. Съдът не се съобрази с искането за "домашен арест", за да може механизаторът да полага грижи за детето си, и постанови постоянна мярка "задържане под стража".

Защитата на 43-годишния Д. С. В. заяви, че той дори се е завърнал от друго населено място, където е бил във връзка със служебен ангажимент, за да се яви доброволно след връчена призовка и няма опасност да се укрие. Предоставената от прокуратурата експертиза за споделяни данни от информационните масиви на МВР с него бе определена като неотносима към предмета на делото. Изтъкнато беше, че няма неоспорими доказателства, че полицейският инспектор е изпращал въпросната информация точно на мобилния телефон на Д. С. В.

От прокуратурата обаче увериха, че има доказателства за честа негова кореспонденция с обвиняемия полицейски инспектор и с други негови колеги, именно за събиране на подобна информация с престъпна цел. Съдът определи поисканата от обвинението мярка за неотклонение "задържане под стража" за основателна и го остави в ареста.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Главчев отмени решението за създаване на частна детска болница
Дата: 01/05, 17:44

Спасиха бедстваща сова на Аладжа манастир
Дата: 01/05, 17:261 Коментар

Лекар обясни на какво се дължат епидемичните взривове от коклюш
Дата: 01/05, 17:121 Коментар

ГЕРБ излезе с позиция за частната детска болница
Дата: 01/05, 16:59

Експерт по комуникации: Млади българи се връщат от чужбина, за да отглеждат децата си тук
Дата: 01/05, 16:462 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия