Тагарев с тежки критики към Румен Радев


Дата: 15/06, 18:22

Стопкадър Нова нюз

Бивш министър нападна държавния глава.

За първи път на срещата във формата Б9 нямаше съвместна декларация между лидерите. В петък Владимир Путин направи ново предложение за спиране на огъня в Украйна, като този път поиска изтегляне на украинската армия от пет области, които Москва еднолично припозна като свои. Но въпреки продължаващата близо две години и половина окупация, Русия не контролира изцяло тези области.

„Б9 е изключително важен за нас, защото служи да прокарваме интересите на Източна Европа в рамките на НАТО от гледна точка на сигурността и външната политика. Появи се Виктор Орбан с по-различна позиция, тогава към формата се реферираше като Б8. След връщането на Фицо, за момент беше дори Б7. Нашият президент се присъедини към този хор на скептиците в Б9 - тези, които зачитат в по-голяма степен интересите на Русия”, заяви бившият министър на отбраната Тодор Тагарев в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Нова нюз. 

Според Тагарев президентът Румен Радев е много последователен. „Още от 2022 г. понякога изявява позициите си по-ясно и публично, друг път има определени периоди, в които не ги чуваме. Проблемът за България е, че не Радев има право да изразява външнополитическата позиция, според нашата Конституция, това е ангажимент на Министерския съвет”, категоричен бе той.

Тагарев коментира и ситуацията, в която се намира Украйна. „Нека да отбележа, че от външно политическа гледна точка изминалата седмица е изключително успешна за Украйна. Тя започна с посещението на Зеленски в Нормандия, може би си спомняте, че на тези събития ходеше Путин, обаче сега никой не го кани. Зеленски отиде и се срещна с Байдън и Макрон също. Продължи със срещата на Г7, последва и двустранното споразумение със САЩ. Конференцията за възстановяване в Берлин и завърши с тази мирна конференция в Швейцария”, посочи бившият министър.

Тагарев уточни, че подкрепата за Украйна е разширена извън Европейския съюз, НАТО, Япония, Австралия и Южна Корея.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Шотландия 1:1 Швейцария
Дата: 19/06, 22:29

Щангистката на "Титан" Мария Арнаудова стана европейска шампионка
Дата: 19/06, 22:21

Разработиха нов вид витамини
Дата: 19/06, 22:20

Мбапе поднови тренировки
Дата: 19/06, 22:16

Фратрия привлече и Георги Китанов
Дата: 19/06, 22:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия