ЕС: Всеки, който отрича геноцида в Сребреница, няма място в Европа


Дата: 15/05, 11:17

Кадър Би Би Си

"Всеки, който отрича геноцида в Сребреница, няма място в Европа“, заяви говорителят на Европейския съюз Петер Стано.

По думите му политиците в Сърбия и етническите сърби в Босна и Херцеговина /БиХ/ омаловажат или директно отричат клането, извършено през 1995 г., предаде БТА и Трибюн.

„Позицията на ЕС по отношение на Сребреница остава „много ясна“. Няма съмнение относно факта, че в Сребреница е имало геноцид. Не може да има никакво отричане. Всеки, който се опитва да постави това под съмнение, няма място в Европа“, категоричен бе Стано, като се позова на решение на международен съд от 2007 г. по този въпрос.

Клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората световна война. През лятото на 1995 г., в защитения анклав, след като холандските миротворци се изтеглят, силите на босненските сърби, командвани от ген. Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница.

През лятото на трагичната 1995 г. настоящият сръбски президент Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на диктатора Слободан Милошевич. Пред парламента в Белград Вучич заявява, че „за всеки убит сърбин ще бъдат по 100 босненци“. Геноцидът в Сребреница е потвърден с присъдата на Международния съд в Хага.

Тази седмица сръбският президент планира да замине за САЩ, за да изрази позицията на страната си преди гласуването на резолюцията.

„Някой трябва да даде отговор на онези, които искат да обвинят сърбите, че са народ, който извършва геноцид, и аз ще им дам отговора, който заслужават“, обяви Вучич пред сръбските медии.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



UEFA Шампионска лига остава в ефира на MAX Sport през следващите 3 сезона
Дата: 29/05, 09:10

Как се прави здрав корем
Дата: 29/05, 09:10

Два варненски района днес остават без вода
Дата: 29/05, 09:08

Увеличават данъчната тежест върху руските богаташи
Дата: 29/05, 09:06

Кметът на Карлово заплаши с безсрочни протести
Дата: 29/05, 09:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия