Забраниха рекламата на хазарт в медиите със 186 гласа "за"


Дата: 26/04, 11:19

Булфото

Парламентът гласува с пълно мнозинство от 186 гласа "за" на първо четене промените в Закона за хазарта. Законопроектът бе внесен от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС и бе приет на първо четене в Бюджетна комисия през вчерашния ден, предаде Пловдив 24. 

Промените в Закона за хазарта предвиждат няколко типа промени и засягат следните области на регулиране: изискванията за организиране на хазартните игри, забрани за достъп и участие в хазартни игри онлайн, организирани без действащ лиценз по този закон, ограничаване на рекламата на хазартни игри. 

По първия тип промени депутатите предлагат хазартни зали да има само в населените места с над 5000 души население. Изключение се прави за националните курорти по смисъла на Закона за туризма или в населените места, отстоящи на не повече от 30 км от шосейните, железопътните и речните гранични контролно-пропускателни пунктове. 

По отношение на втория тип промени се забранява на физически или юридически лица без лиценз да организират хазартни игри онлайн. 

В частта за рекламите на хазарт се предлага да се въведе пълна забрана за разпространението на хазартни реклами в радио и телевизионни програми, да се поставят банери и рекламни пана на обществени сгради, да има такива по печатни медии или онлайн сайтове. 

Рекламни банери на хазартни игри ще могат да се разполагат на банери, които се намират на поне 100 метра от училища, върху фасадата на игралните зали.

Хазартни реклами ще може да има върху спортната екипировка, спортните съоръжения, спортни зали, стадиони и басейни, материали или продукти на спортни федерации, клубове, сдружения и организации, с изключение обаче на екипировката, която е за малолетни и непълнолетни лица. 

Наказанията, които се предвиждат за неспазване на ограниченията за хазартните реклами, са в размер от 30 000 до 50 000 лева за собствениците на хазартен бизнес, а за медиите или разпространителите на хазартните реклами - от 10 000 до 30 000 лева или глоба в размер от 5 000 до 10 000 лева. 

Друга промяна, която се предлага, приходите от годишни вноски към НАП да се предоставят освен на Спортното министерство и на Здравното. Средствата ще бъдат използвани за лечение на лица с хазартна зависимост, предпазване на младите хора от установяване на хазарта, превенция на хазартната зависимост. 

Председателят на Бюджетна комисия Йордан Цонев обясни, че законопроектът ще бъде гласуван на второ четене на извънредно заседание във вторник. Той обясни, че промените ще минат на второ гласуване през комисия във вторник сутринта. Председателят на Бюджетната комисия обясни, че през годините е имало множество предложения за реформи на закона, като подчерта обаче, че заради популистки предложения те не са довели до реален ефект



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Не градушка и дъжд, а живи създания валят от небето
Дата: 06/05, 19:09

Ники Кънчев раздаде 4500 лева на Гергьовден в "Стани богат"
Дата: 06/05, 19:03

В последния почивен ден пътищата са задръстени
Дата: 06/05, 18:581 Коментар

Лавров заплаши страна с ядрена сила с удари по нея
Дата: 06/05, 18:282 Коментара

Полицията залови бус, пълен с мигранти край Атия
Дата: 06/05, 18:071 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия