Социолог: Ключът към правителство на ГЕРБ е ИТН


Дата: 17/06, 20:17

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова тв

Единственият вариант за правителство в рамките на първия мандат е с участието на ГЕРБ, ДПС и ИТН, тъй като останалите отказаха да участват в преговорния процес. 

Това коментира пред Нова тв социологът от "Тренд" Димитър Ганев. 

Разбира се, възможна е ревизия в позицията на някоя от формациите. Но нека да изходим от политическата логика. БСП не искат да дават повод на Нинова, която да атакува новото ръководство в лицето на Зафираво или Гуцанов и да казва, че те са направили преврат срещу нея, защото искат да участват в коалиция с ГЕРБ и ДПС.  В същото време изборният резултат отреди на ПП-ДБ ролята на опозиция и те последваха воза на избирателя. "Величие" влезе в парламента благодарение на наказателния вот на хората и влизането им в управление сега е равносилно на политически фалит, така че трябва да останат в опозиция. Възраждане също е опозиция, коментира той.

Оттук-нататък с даването на трети мандат ще имаме друга ситуация, кризисна и може да се мисли за експертен кабинет на по-широка парламентарна основа, коментира Ганев. 

Редовният кабинет, ако има такъв, би наподобявал много служебно правителство. Такъв тип се формира от хора, които са познати в областта си, експерти са и по-малко политици. Така че очаквам такъв тип кабинет. Дори нещо повече. Очаквам много от министрите в сегашния служебен кабинет да запазят своите кресла, ако има такова правителство, посочи той.

Защото хората в кабинета на Главчев са по-близо до ГЕРБ, отколкото до президента Радев. Така че е нормално част от министрите да останат по местата си, пресмята социологът. 

Дилемата за ИТН и за ДПС е, че ако не се направи кабинет, а се отиде на избори, какво ще произведат те. На следващите избори може МЕЧ да влезе, а Величие да стане още по-голяма за сметка на системните партии, обясни той.

Не казвам, че с третия мандат не може да се състави правителство. Казвам, че най-голямата вероятност за правителство е в първия мандат. Но ключът към него държи ИТН. Какво ще реши Слави Трифонов, аз не се наемам да прогнозирам, посочи още Ганев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Психолог: В едно общество, в което има трайна криза, хората започват да мислят чернобяло
Дата: 26/06, 17:14

Проф. Стойков: Лидерите на нашата страна трябва да бъдат на специален режим на охрана
Дата: 26/06, 17:091 Коментар

Надежда Ганева: Очаквам и Ружа Игнатова да се прибере без МВР да разбере
Дата: 26/06, 17:011 Коментар

На 27 юни имен ден празнуват 3 имена значещи святост
Дата: 26/06, 17:00

Финансовият министър: България най-вероятно няма да приеме еврото през следващата година
Дата: 26/06, 16:591 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия