Олимпийската вицешампионка Мариела Демирева се завръща в България


Дата: 05/05, 18:31

Стопкадър Нова Тв

Именита българка смята да се завърне да живее у нас.

Олимпийската ни виешампионка в скока на височина Мирела Демирева пропусна цялата състезателна 2023-та година заради  контузия. Олимпийската вицешампионка от Рио започна новия лекоатлетически сезон  с победа на турнир в Германия, а след това спечели титлата в скока на височина на Балканското първенство в зала в Истанбул. Олимпийските игри в Париж ли ще бележат края на атлетическата й кариера и защо примата в скока на височина ще се завърне в България след седем години живот в Нидерландия?

„Радвам се, че преборих тази контузия. Много ми се скача! Трябват ми повече състезания, за да мога да развия върхова спортна форма. Това е олимпийска година. Това е най-сладката година, годината за която си работил четири години. Хубаво е да знаеш, че идва нещо голямо и ти имаш шанс да участваш в него, и да дадеш най-доброто от себе си”, споделя пред Нова Тв Демирева.

По нейни думи атлетиката е индивидуален спорт, но в същото време е един от най-социалните спортове, тъй като е и много достъпен. „Адски много хора участват в големите първенства. Много обичам атлетиката. Разбира се, когато реализираш труда си чувството е неописуемо, защото зад този труд стоят много хора, и това е един споделен успех. И разбира се, всички много ти се радват. Знаеш защо си отишъл там, знаеш какво стои зад гърба ти. То е нещо което трябва да усетиш с цялото си същество. Думите не ми стигат”, убедена е Демирева. Шампионът ни в скока на височина, е убедена, че нищо не може да се сравни с радостта от спечелването на олимпийски медал.

„Пожелавам го много все повече българи да изпитат тази радост, която аз изпитах тогава. Но може би момента, в който изпитах най-голямо удовлетворение, е когато за първи път скочих два метра. Не можеш да сравниш нищо с олимпийски медал, но това беше някакъв връх за мен, който беше много сладък. Но няма нищо като Олимпийските игри. Самата енергия е толкова различна на един олимпийски форум. Аз винаги това съм казвала на семейство и приятели, че когато влезнеш в олимпийското село, то е като една социална утопия, духът е много висок”, допълва Демирева.

Мирела е израснала на стадиона. Майка й Валя е спринтьорка, баща й – Красимир, е бивш състезател на 400 метра с препятствия. На 14 години прави своя дебют в сектора скок на височина, а сега 20 години по-късно, е на път  да  се оттегли  от спорта. Най-вероятно ще го направи след Олимпийските игри в Париж.

През 2014 г. Мариела Демирева взима решение да замине и да живее в Нидерландия, и в страната на лалетата да се подготвя при треньора Рини ван Лееуин. Изборът й бе правилен и двамата изградиха успешен шампионски тандем. Признава, че все по-често я връхлита носталгията към родната България.

„И там е хубаво и тук е хубаво, но е различно. Много ми харесва словосъчетанието – роден край. Не можеш да сравняваш нищо с вкъщи, но в Нидерландия не се живее трудно. Трудно се живее в чужбина, но не се живее толкова трудно в Нидерландия. Много ми липсва вече вкъщи. Всичко ми липсва. Планините ми липсват. София ми липсва, разбира се, въобще не трябва да споменавам за приятелите и семейството. Храната ми липсва”, споделя тя. Мирела Демирева се самоопределя като гражданин на света.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Левски с победа срещу Локомотив (Пловдив)
Дата: 18/05, 22:35

Сашко от Перник е направил дързък ход при новото си изчезване
Дата: 18/05, 22:15

Съдът касира избора за кмет на Омуртаг
Дата: 18/05, 21:54

Започват клинични изпитания на обещаващи разработки на ваксина срещу СПИН
Дата: 18/05, 21:431 Коментар

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 18/05, 21:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия