Запрянов: Няма да паркираме МиГ-29 до 2028 година


Дата: 19/04, 15:42

Снимка Булфото, архив

Няма да паркираме МиГ-29 до 2028 година. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос за обявената обществена поръчка за ремонт на шест двигателя на самолетите МиГ-29, предаде репортер на "Фокус". 

"Разходите, които вие посочихте като непредвидени, всъщност за предвидени разходи. Съгласно програма "20-32" е предвидено самолетите МиГ-29 да се в експлоатация до 2028 година до постигане на пълна оперативна готовност на новите F-16. В тази връзка, дори да нямаше забавяне от 12 месеца в производството и доставката на F-16 заради ковид кризата, поддръжката на МиГ-29 щеше да продължи". 

С извършването на ремонтите на шестте двигателя ще се осигурят 900 летателни часа за самолетите МиГ-29. В момента се изпълнявал и договор за ремонт на още 6 двигателя от полската фирма. Така общият летателен ресурс, който ще се осигури, е 1800 часа. 

"Годишно поддържаме не по-малко от 1600 летателни часа на авиационната ни техника, за да може да се носи самостоятелно дежурство по Air Policing и да се подготвят летците. Летците, които носят бойно дежурство, имат над 35 часа нальот", каза министър Запрянов. 

Той каза обаче, че българските летци трябва да имат повече часове в небето. Към момента изпълнението на задачите е ограничен до Air Policing, тъй като летателният ресурс е недостатъчен. 

От първата партида двигатели, за които страната ни подписа договор за ремонт през миналата година, два вече са в страната, два се очакват да дойдат, а останалите два предстои да бъдат изпратени. 

Попитан за сделката за самолетите F-16 Block 70 и защо България не получила компенсации за забавянето на доставката на самолетите, той каза:  "Правителството на САЩ получава траншове от нашата сметка само при реална доставка на определените продукти по договора и с нашо съгласие".

Той каза, че в договорите за закупуването на самолетите F-16 не са предвидени компенсации за забавянето на доставката на самолетите. Той обясни обаче, че американското правителство е предоставило безвъзмездно 56,1 млн. долара в началото на проекта по програмата за чуждестранно военно финансиране, а впоследствие 2022 година - още 24,4 млн. долара за авиационни ракети за изтребителите.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Журналист: Най-важният ден в Страстната седмица е именно днешният
Дата: 02/05, 19:14

Красимир Вълчев: Не може да се освобождават студентите повсеместно от такси
Дата: 02/05, 18:50

ИА "Медицински надзор" разпрати документи за частната детска болница
Дата: 02/05, 18:29

Апелативният съд във Варна остави в ареста чиновник, част от престъпна група, усвоявал обществени пари
Дата: 02/05, 18:07

Млада майка на бебе от Варна ще лежи в ареста за разпространение на наркотици
Дата: 02/05, 18:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия