Русия атакува с ракети Киев и Лвов, Украйна удари нефтена база в Луганск


Дата: 08/05, 10:17

Кадър Инстаграм

Леонид Пасечник, ръководител на т.нар. Луганска народна република, предположи, че ударът е бил извършен от US ракета ATACMS, предаде Дир.бг.

Масирана руска ракетна атака над Украйна. Въздушна тревога е обявена над цялата страна. Освен с ракети, Украйна е атакувана и с дронове-камикадзе, съобщава украинската държавна агенция УНИАН.

Въздушна атака е в сила и срещу Киев, и най-западния западния украински град Лвов, съобщи украинската армия, предаде и Ройтерс.

Съобщава се и за взривове в Харков и Полтава, като УНИАН допълва, че се забелязват голямо количество дронове, които летят на групи.

Системите за противовъздушна отбрана са включени за отблъскване на атаката. Повредена е електропреносната мрежа в пет украински региона, съобщи министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко, предаде ТАСС.

В същото време украинските сили атакуваха късно снощи нефтена база в покрайнините на контролирания от Русия град Луганск в Източна Украйна и предизвикаха голям пожар, в който бяха ранени петима души, каза лидерът на региона, назначен от Русия, съобщават Ройтерс и БТА.

"Късно през нощта врагът нанесе удар върху мирния град Луганск, обстрелвайки склад в покрайнините на града", написа в "Телеграм" Леонид Пасечник, ръководител на т.нар. Луганска народна република.

По-късно Пасечник съобщи, че петима служители на обекта са откарани в болница. Всички екипи на местното подразделение на руското министерство на извънредните ситуации са били изпратени да потушат пожара и да не допуснат да се разпространи в близките сгради.

Пасечник предположи, без да предостави никакви доказателства, че ударът е бил извършен от доставена от САЩ далекобойна ракета ATACMS.

"Усилията за оказване на медицинска помощ на пострадалите са усложнен от големия пожар", написа Пасечник. Официално украинско изявление за инцидента няма.

На видео, публикувано на сайтове на руски и украински военни блогъри, се вижда голям пожар, горящ на известно разстояние от жилищни сгради.

Украински военни блогери съобщиха за удара, като един предположи, че е извършен с ракета.

Бойци сепаратисти, подкрепяни и финансирани от Русия, през 2014 г установиха контрол над големи части от Луганска и Донецка област в Източна Украйна, след като Москва анексира полуостров Крим.

Пасечник стана ръководител на сепаратисткия район преди Москва да започне пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Русия анексира и двете области - както и Запорожка и Херсонска област - през септември 2022 г., въпреки че няма пълен контрол над никоя от тях



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Военен камион блъсна бус с 20 души на магистрала "Тракия"
Дата: 19/05, 19:59

500 души наема немски автозавод в този български град
Дата: 19/05, 19:55

Иранска телевизия излъчва молитви за президента
Дата: 19/05, 19:50

Тервел би дубъла на Спартак и отложи празненствата на Фратрия
Дата: 19/05, 19:33

Убитият от БМВ пешеходец във Варна е бил на тротоара, а не на пътя
Дата: 19/05, 19:321 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия