Блинкен в Киев: Украйна сама да реши дали да нанася удари в Русия с оръжия от САЩ


Дата: 15/05, 15:50

Кадър БНТ

Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара външно военно финансиране, каза в сряда държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс, цитира БТА.

Той говори на съвместна пресконференция в Киев заедно с украинския външен министър Дмитро Кулеба, като добави, че подкрепата ще бъде насочена към инвестиране в индустриалната база на Украйна.

Блинкън каза, че Вашингтон и Киев ще подпишат двустранно споразумение за гаранции за сигурност през следващите седмици.

Според него "трудната работа" по подготовката на споразумението вече е приключила.

"Мисля, че много скоро ще завършим изготвянето на текста на споразумението. (...) Вярвам, че ще можем да подпишем това споразумение след няколко седмици", каза Блинкен на пресконференция с украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Киев.

Според държавния секретар на САЩ споразумението ще предвижда отпускане на помощ на Украйна за следващото десетилетие.

Блинкън също повтори, че Съединените щати са съсредоточени върху изпращането на ракетни системи Patriot и други критични средства за противовъздушна отбрана в Украйна.

По-рано Bloomberg написа, позовавайки се на източници, че САЩ обмислят възможността да изпратят още една батарея Patriot в Киев заедно с радари.

Блинкън също отбеляза, че САЩ не призовават Украйна да нанася удари по цели на руска територия с оръжия, доставени от Вашингтон, но смятат, че Киев трябва сам да вземе решение за това.

Във вторник Блинкън изнесе реч в Киевския политехнически университет в която каза, че САЩ ще стоят до Украйна, докато не бъде гарантиран нейният суверенитет в областта на сигурността. Той също заяви, че Русия трябва да плати за това, което унищожи, а САЩ възнамеряват да конфискуват замразени руски активи, за да направят това.

Той припомни, че преди година в Хелзинки е изнесъл реч, в която каза че агресията на Владимир Путин срещу Украйна е стратегически провал. Той повдигна темата отново в новата си реч и похвали "стратегическия успех" на Украйна.

Блинкън изброи такива успехи като подписани двустранни споразумения с гаранции за помощ на Украйна от дузина страни, задълбочаването на сътрудничеството ѝ с НАТО и откриването на корабен маршрут за износ на зърно през черноморските пристанища. Всичко това, според Блинкън, предполага, че Украйна в крайна сметка ще спечели, а привържениците на популярната теза, че времето е на страната на Путин, грешат.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Безплатни консултации на 08.06.2024 г. в София, с доц. д-р Салим Шентюрк, водещ специалист по неврохирургия
Дата: 29/05, 09:00

Денков предизвика Борисов: Каня те на публичен дебат по телевизията
Дата: 29/05, 08:55

Бързият влак София - Варна се движи с огромно закъснение
Дата: 29/05, 08:53

Как да изберем подходящи тапети за стена?
Дата: 29/05, 08:40

Политолог към Виктор Николаев: Вие се шегувате, че Пеевски може да стане премиер
Дата: 29/05, 08:341 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия