Икономист: Данъците ще се вдигнат, за да се платят по-високите пенсии


Дата: 30/11, 10:26

Кадър БНТ

"Въпросът, който трябва да се задава е – искате ли да ви вдигнат данъците, за да платите по-високите пенсии. Това е неминуемо."

Това каза в интервю за БНР икономистът Никола Янков.

"Дългове България няма да може да взема скоро, защото лихвените нива в световен мащаб се вдигнаха драматично. Това не е ниво, на което може да се вземат много дългове. Освен това имаме намален апетит на инвеститорите да купуват български държавни облигации. Това не е процес, който може да продължава в големи обеми безкрайно. В един момент може да се окажем в ситуация, в която искаме да вземаме дълг, защото има много претенции за разходи, но няма откъде да го финансираме това нещо. И тогава единственият начин да се финансират тези разходи ще стане доброто старо вдигане на данъци."

Според икономиста в обществото обаче няма съгласие да се вдигат разходи и осигуровки, за да се финансират "щедри претенции".

"Удължаването на бюджета не е трагедия, но бюджетът е най-важният инструмент за политика. Това не е просто колекция от цифри, а нещо, което влияе на обществено-икономическите отношения пряко", коментира Янков в предаването "Преди всички".

Янков разчита удължаването на сегашния бюджет като отказ от дебат. Според него съгласието около удължаването на действието на сегашния бюджет е политика за създаване на управление.

"По този начин вие махате този проблем настрана, не се фокусирате върху ожесточените дебати, които ще последват неминуемо от една такава ситуация с правене на нов бюджет, а се фокусирате върху разговори за съставяне на правителство."

Представянето на бюджет нямаше да е нещо екстравагантно за служебното правителство, което прави доста ходове на редовно правителство, отбеляза още анализаторът.

Когато се приема удължаването, трябва да се приеме и емисия за поемане на нови дългове на държавата за финансиране на очаквания бюджетен дефицит, който е достатъчно голям, за да ни изкара от критериите за еврозоната, поясни Никола Янков.

"Това е един щедър бюджет от разходна гледна точка."

По думите му въпросът, който се предпоставя с рамката на бюджета, е искаме ли да изпълним "заявената поне устно цел от много от политическите партии в това Народно събрание за присъединяване към еврозоната след една година, или не искаме", защото в сегашния му вид бюджетът е проинфлационен.

Ясно трябва да се даде мандат на правителството да емитира нови облигации, подчерта икономистът.

"Този бюджетен дефицит, който залагаме да продължи и следващата година, трябва да се финансира с нов дълг. Не може да кажете на правителството – харчете толкова пари, без да кажете откъде да ги вземат."

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Тройно убийство шокира Турция: мъж уби съпругата и двете си дъщери
Дата: 23/02, 16:50

Танковете дойдоха в България
Дата: 23/02, 16:47

Предприемач обясни защо жените вземат по-малки заплати от мъжете в България
Дата: 23/02, 16:45

Край с един от любимите автомобили в България
Дата: 23/02, 16:41

Маргаритов за скандалите в политиката: Нервите са обтегнати, но аз не виждам да се скъсват
Дата: 23/02, 16:33

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия