Правителството одобри близо 12 млн. лева за образователни пътувания за ученици


Дата: 26/06, 17:30

Снимка Pixabay
Правителството одобри 11 732 317 лв. за провеждане на ученически пътувания по модул 1 "Образователни маршрути за училищата в страната“ на Национална програма "България - образователни маршрути". Средствата са за 2024 г. и ще се разпределят между 581 общински училища, съобщава ruse24.bg.

Одобрени за финансиране по този модул на националната програма са общо 685 училища. Сред тях има 90 държавни и 14 частни училища, за които не е необходим акт на правителството, за да получат средствата си от МОН. Пътуванията на учениците и педагогическите специалисти в останалите 581 общински училища се осигуряват с днешното постановление на Министерския съвет.

Образователните маршрути се организират на територията на страната, като в тях могат да участват ученици от 1. до 11. клас, педагогически специалисти от конкретното училище, както и медицинско лице по преценка на училището.

Пътуванията може да продължат от два до пет дни, включват се до 4 нощувки, храна, транспорт, застраховка, посещения на културно-исторически забележителности, музеи, занаятчийски работилници и др. Планирани са различни дейности, дискусии и образователни игри в различни научни области, срещи с изявени личности, местни специалисти, които работят в посетения обект. Ще се финансира и закупуването на входни билети, такси за беседи в посетени обекти.

При посещенията на място училището може да осигури обучителна беседа, познавателни материали, презентации, демонстрации и други. Училищата избират обекти от пет тематични области: история и археология, география и икономика, биология, природни науки и екология, изкуства, архитектура и литература, етнография, фолклор и занаяти.

Образователните пътувания помагат на учениците да затвърждават и надграждат знанията си, придобити в училище. Чрез наблюдения, проучване и преживяване в реална среда те подобряват уменията си за комуникация, работа в екип, социално емоционална интелигентност и др.

Списъкът с одобрените училища е публичен и е достъпен на сайта на МОН.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ДПС сне доверието си от Рамадан Аталай
Дата: 29/06, 10:25

Район във Варна без вода в събота
Дата: 29/06, 10:20

Журналистът Надя Чолакова: Брендо се прибра, за да се пенсионира
Дата: 29/06, 10:14

Днес Дания ще се бори за първа победа на европейското
Дата: 29/06, 10:00

Добри са условията за туризъм по планините
Дата: 29/06, 09:46

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия