Турция: Ще прочистим границите си


Дата: 13/05, 14:40

Пиксабей

В рамките на годината Турция планира да сложи край на наличието на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак и Сирия, заяви министърът на националната отбрана Яшар Гюлер, цитиран от турските медии, предаде БТА.

Вече сме споменавали, че ще изпълним тази задача през тази година. Антитерористичната операция се води постоянно. Тя продължава с тежки загуби за бойците почти всеки ден, заяви Гюлер. Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза след заседание на кабинета, че Анкара планира да проведе нови трансгранични операции в Северен Ирак и Сирия срещу базираните там бойци на ПКК.

Ердоган посети Ирак в края на април, за да обсъди съвместни действия срещу ПКК. ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Десетки хиляди са загиналите в конфликта. Бойците от ПКК имат бази в Северен Ирак и са активни в Северна Сирия.

Междувременно Яшар Гюлер заяви още, че Турция няма да допусне нарушаване на статута на Черно море като море на мира. Турция стриктно спазва разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо, регламентираща правилата за корабоплаване в черноморските проливи, и няма да допусне нарушаване на статута на Черно море като море на мира, каза Гюлер, цитиран от в. "Миллиет".

Турският министър на отбраната заяви също така, че черноморските държави предприемат мерки за сигурност в Черно море, като се припомни подписания през януари тази година меморандум за разбирателство за създаване на противоминна военноморска група в Черно море.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Жители на варненски квартал протестираха срещу проект за зелена зона
Дата: 06/06, 23:57

Училищен автобус падна в река в Сирия, поне 7 са жертвите
Дата: 06/06, 23:33

IT Helpdesk от А1 предлага експертно IT обслужване на бизнеса в отговор на технологичните предизвикателства
Дата: 06/06, 23:10

Макрон: Франция ще предостави военни самолети "Мираж 2000" на Украйна
Дата: 06/06, 23:031 Коментар

Борислав Гуцанов: На съдбовен кръстопът между мира и войната сме
Дата: 06/06, 23:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия