Домашен арест за мъжа, заловен във Варна и разследван за престъпления в Русия


Дата: 30/08, 16:35

Булфото

Варненският окръжен съд определи временното задържане до 40 дни под домашен арест на мъж с двойно гражданство – на Канада и Руската федерация, обявен за издирване от съдебните власти в Москва. 58-годишният мъж се разследва за участие в организирана престъпна група, която се занимавала с банкови измами и пране на пари, съобщиха от пресслужбата на съда.

Престъплението се наказва в Русия с 10 години лишаване от свобода, като властите там са декларирали, че ще изпратят искане за екстрадицията на лицето.

Мъжът е бил задържан преди два дни на територията на курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена“.

За да бъде осигурено присъствието му на делото, на което ще бъде разгледана молбата за неговата екстрадиция, прокуратурата поиска той да бъде задържан под стража.

Защитата му помоли за по-лека мярка за неотклонение. Представени бяха доказателства, че мъжът легално пребивава в страната, има чисто съдебно минало, постоянен адрес, на който живее, развива търговска дейност и има проблеми със здравето. 

След като се запозна с делото, Варненският окръжен съд прецени, че е изпълнена първата предпоставка за задържането на 58-годишния мъж. Изпратените документи, с които се иска задържането му отговарят на законовите изисквания. Руската държава е изразила намерение допълнително да изпрати молба за екстрадицията му. Освен това за престъпленията, за които се разследва, е предвидено наказание „лишаване от свобода“, като същите се наказват и у нас. Според съдебния състав обаче не съществува риск мъжът да се укрие. Изводът се извежда от доказателствата - той пребивава легално у нас, има адрес, на който живее, развива търговска дейност и има чисто съдебно минало. Освен това здравословното му състояние не е добро. Поради изложените съобщения, съдът прецени, че участие на издирваното лице в предстоящото производството по неговата екстрадиция би могло да се осигури и с по- лека мярка за неотклонение – „домашен арест“. Тя ще бъде контролирана с електронно проследяващо устройство.

Определението на съда може да бъде обжалвано.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



До нула градуса падат температурите в България само след няколко часа
Дата: 14/09, 16:22

ГЕРБ: ПП взривява възможностите за редовно правителство
Дата: 14/09, 16:18

Евакуираха емблематичен магазин на Лидл
Дата: 14/09, 16:18

Катастрофа в района на Владая, образува се задръстване
Дата: 14/09, 16:07

Руски генерал-майор: Ще ударим България и Румъния, за да отрезвим Германия и САЩ
Дата: 14/09, 15:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия