Тропическата буря се засилва в България, а черен облак захлупи Столицата


Дата: 30/08, 19:19

Пиксабей

Засилва се тропическата буря в България.

Към 17:40ч. Значителни валежи в района на Каварна. Количества валеж, през следващите 2-3часа ще надминат 30л/кв.м, предаде Метео Балканс.

По данни на спътникова и радарна оценка, валежите в района са с интензитет около 5-15л/кв.м за 1 час! 

Тропически валежи в района на Каварна-30 август 2024г.

Ето какво надвисна над София.

Ето и прогнозата на Метео Балканс:

През следващите 24 часа синоптичната обстановка над нашата страна ще се задържи усложнена. Времето над България ще се определя от висок циклон. Поради очакванията на ICON-EU, ЕС, GFS и ARPEGE за силен циклон и значителни валежи, остава в сила и през следващото денонощие оранжевия код.

Oсновните валежи ще бъдат навътре в морето, но се очакват и валежи над Източна, Югозападна и Централна България в следобедните часове. Заради орографията на Стара планина по северните ѝ склонове са възможни валежи от над 40-50 л/кв.м. през следващите 24 часа.

През нощта срещу събота времето над нашата страна ще е с разкъсана облачност. По-значителна ще е над планинските райони от Югозападна България и крайните източни райони, където на изолирани места ще паднат значителни валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад, а над източна България - от североизток.

Минималните температури ще са между 15°С и 18°С. Малко по-хладно ще се задържи над планинските райони - до 10-15°С.

През деня в събота до обяд ще е с разкъсана облачност. Около обяд над планинските райони от Западна, Централна и Източна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат краткотрайни валежи, на други и интензивни, ще има условия и за градушки. 

Mаксималните температури ще са между 27-29°С в Горнотракийската низина и Централна България. Малко по-ниски ще са над районите с валежи - до 25-26°С.

Времето в София

През нощта срещу събота ще преобладава разкъсана облачност. Минималните температури ще са между 13-15°С, а максималните – около 28°С. През деня до обяд ще е предимно слънчево, а след обяд и с купесто-дъждовна облачност. Ще духа слаб северозападен вятър.

Времето в планините

До обяд ще преобладава разкъсана облачност. След обяд над планинските райони ще превали и прегърми. Очакват се значителни валежи в района на Странджа и Стара планина, през следващите 24 часа! Заради орографията на Стара планина, по северните ѝ склонове са възможни валежи от над 40-50 л/кв.м. през следващите 72 часа. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 25-26°С, на 2000 метра – около 15°С.

Времето по Черноморието

Ще е предимно облачно. Очакват се валежи по цялото Черноморие. Ще има слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 27°-28°С по северното крайбрежие и до 28-30°С по южното.

Температурата на морската вода ще се повиши и ще е между 25°-27°С. Вълнението на морето ще бъде 1-3 бала.

Времето на Балканите

През следващите 24 часа се очакват значителни валежи над СЗ Турция, Румъния  и Източна България. Над останалата част от полуострова времето ще е предимно слънчево и топло. 


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Столтенберг: НАТО можеше да направи повече, за да предотврати войната в Украйна
Дата: 14/09, 17:10

С 6 млн. лева компенсират земеделците за щетите от природни бедствия
Дата: 14/09, 17:00

Филип Буков издаде Натали Трифонова пред цяла България и тя възкликна: "Ъх"
Дата: 14/09, 16:58

Сърбия възстанови задължителната военна служба
Дата: 14/09, 16:54

Съдът в Кюстендил поряза искане за изборни секции в ромския квартал
Дата: 14/09, 16:46

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия