САЩ призоваха България и Северна Македония да деескалират напрежението


Дата: 31/01, 15:53

Пиксабей

САЩ призоваха България и Северна Македония да намалят напрежението помежду си и да разрешат двустранните спорове. Тази позиция изразява Държавният департамент пред македонската секция на "Гласът на Америка".

"Призоваваме България и РС Македония да намалят риториката помежду си и бързо да разрешат двустранните си спорове. Бъдещето на РСМ е в Европейския съюз. САЩ продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната", се посочва в позицията на Държавния департамент.

Според македонската агенция МИА предстои българският посланик Ангел Ангелов да се върне в Скопие. Ангелов бе извикан в България за консултации. Причина за неговото временно връщане в страната е сериозната ситуация по отношение правата на българите в Северна Македония и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци, обясниха от МВнР. И дадоха примери с палежа на българския  културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля през м.г., трите поредни атаки срещу сградата на другия клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, в т.ч. стрелбата там, агресивната антибългарска кампания в македонските медии, побоя над Христиан Пендиков и приемането през ноември 2022 г. на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в Северна Македония".

Последният пример извън посочените от МВнР е заканата за блокада на пътя към Скопие на 4 февруари, когато ще се чества годишнина от рождението на Гоце Делчев. Българският революционер е погребан в църквата "Св. Спас" в Скопие и винаги на тази дата има българско посещение. 

Акцията срещу "българските неонацисти" доведе до нота на българското МВнР македонските власти да осигурят достъп за поклонението. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отиде на среща с македонския си колега, за да обсъдят мерките за противодействие на евентуални сблъсъци. 

Вицепремиерът по европейските въпроси на РСМ Боян Маричич коментира, че "колкото по-скоро постигнем консенсус и завършим конституционните промени, толкова по-скоро ще продължим напред към ЕС".

България поставя условие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС вкарването на сънародниците ни в македонската конституция. 

Маричич добави, цитиран от БТА, че страната вече няма оправдания, че някой блокира еврочленството ѝ и всичко зависи от самата Република Северна Македония.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 06:00

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 20/04, 06:00

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 05:10

Предупреждение за интензивни валежи на места в събота
Дата: 20/04, 04:00

Валери Божинов облича отново екипа на Етър
Дата: 20/04, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия