Все повече българи прибягват до бързи кредити, за да си купят стоки или услуги


Дата: 08/09, 13:23

Кадър БНТ

Все повече българи прибягват до бързи кредити, за да си купят стоки или услуги, а не за да финансират спешна нужда. Това показва анализа на икономистите Стоян Панчев и Стойне Василев, който представиха в студиото на "Денят започва в неделя" по БНТ. Така докато преди 7 години подобен тип кредити са използвани предимно за купуване на храна и лечение, сега бързи кредити се използват за финансиране на почивки, покупка на техника и други. Продължава да се разтваря и ножицата на неравенството.

Според статистиката на БНБ за първите шест месеца на годината, домакинствата са изтеглили бързи кредити в размер на 4,1 млрд. лева, което е с над 19 на сто повече в сравнение с миналата година.

Стоян Панчев, икономист: "Ако ползваме бързи кредити със сигурност ще ни трябват повече пари сега от преди три години Имали сме почти 30% увеличение на цените през този период на висока инфлация."

Стойне Василев, финансов консултант: "Един фактор, увеличението на кредитите също говори че ние сме по-големи оптимисти, очакваме по-високи доходи в бъдеще. Забелязвам че за разлика от преди седем-осем години когато се теглеха много бързи кредити до заплати. Когато нямахме възможност. Сега се теглят главно за потребителски цели."

Въпреки че заплатите, както и цените през последните години се увеличават с високи темпове, не с такива нараства създадената добавена стойност в икономиката. Според последните данни на НСИ, Брутният вътрешен продукт се увеличава реално с 0,6% за първото тримесечие на годината.

 

Целият разговор можете да проследите ТУК



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В Левски го считаха за сигурен напускащ, а сега ще треперят без него
Дата: 17/09, 01:02

Пожарникар загина в битка с горските пожари в Португалия
Дата: 17/09, 00:50

Колко българи живеят в тежки материални лишения?
Дата: 17/09, 00:39

Игри и веселие във Втория традиционен дюлгерски събор на фирма Комфорт
Дата: 17/09, 00:30

Посланикът ни в Скопие е бил привикан в македонското Външно, отказал да приеме протестна нота
Дата: 17/09, 00:27

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия