Папа Франциск с първо пътуване за годината


Дата: 28/04, 10:30

снимка: Булфото

Папа Франциск замина днес със самолет за Венеция на първото си пътуване за годината. Това ще изпробва неговата подвижност и издръжливост след редица здравословни притеснения през последните месеци, предаде Райтерс.

Това е първото посещение на 87-годишния Франциск в града от избирането му за папа през 2013 г. Освен това, това е и първо идване на свети отец на Венецианското биенале – престижно художествено изложение с изложби, спонсорирани от множество държави и подредени в безброй пространства.

Изложението на Ватикана е подредено в женски затвор и папата започна пътуването си, като долетя с хеликоптер директно в затвора „Джудека“ за да види експозицията, озаглавена „През моите очи".

„Затворът е сурова реалност, а проблеми като пренаселеност, липса на вътрешна инфраструктура и ресурси и случаи на насилие, пораждат много страдания. Но той може също да се превърне и в място за морално и материално прераждане“, каза папа Франциск, предава БТА. 

„Нека не забравяме, че всички имаме грешки, които трябва да ни бъдат простени, и рани, които трябва да бъдат излекувани", каза папата на група затворници и надзиратели, в двора на затвора.

Необичайното решение павилионът на Светия престол да се помещава в затвор подчертава многократните призиви на Франциск към обществото да се обедини около бедните и пренебрегнатите, включително лишените от свобода.

Изложението на Ватикана включва творби на девет съвременни художници, работили по проекта в тясно сътрудничество със затворнички.

Това е първото пътуване на папата извън Рим след кратко посещение във Франция през септември миналата година. През декември той трябваше да посети Международната конференция по въпросите на климата в Обединените арабски емирства, но се разболя от грип.

Франциск използва бастун или инвалидна количка, за да се придвижва заради болки в коляното. Светият отец страда и от чести пристъпи на бронхит и грипни състояния. Папата неочаквано се оттегли от шествието на католическия Разпети петък "в интерес на здравето си", но оттогава изглежда добре.

След посещението си в „Джудека“ папата трябваше да пътува с моторна лодка до църква от 16-ти век, за да разговаря с млади венецианци. След това ще бъде в базиликата „Сан Марко“ за литургия.

Очаква се около 10 000 души да присъстват на службата, Богомолци вероятно ще изпълнят гигантския площад „Сан Марко“ пред базиликата и ще проследят месата на големи екрани.

Пътуването до Венеция е първото от четирите планирани папски пътувания в Италия през следващите три месеца. По план Франциск ще посети Верона през май и Триест през юли. Очаква се през юни да присъства на Среща на върха на лидерите на Г-7 в Бари.

През септември му предстои да се впусне в най-дългото задгранично пътуване откакто е на папския престол – до Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур от 2 до 13 септември.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Авария на магистрален водопровод оставя част от Варна без вода в събота
Дата: 11/05, 08:39

Грандиозна премиера ще направи големият ГЕОРГИ ХРИСТОВ на новия си албум ”ПЕЙ СЪРЦЕ” във Варна
Дата: 11/05, 08:30

Отчетена е най-мощната геомагнитна буря от 21 години насам
Дата: 11/05, 08:22

Мъжът, транспортиран със „Спартан“ от Варна до София, е с химическо изгаряне
Дата: 11/05, 08:10

Утвърдиха методиката за проверка на машините за гласуване
Дата: 11/05, 07:56

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия