Започват клинични изпитания на обещаващи разработки на ваксина срещу СПИН


Дата: 18/05, 21:43

Снимка Булфото, архив

45 години от началото на епидемията от СПИН учените успяха да стигнат до работещи ваксини срещу вируса ХИВ. Две от разработките са изключително обещаващи и са на финалната права на клиничните изпитания. Равносметката по повод световния ден за възпоменание на жертвите на СПИН е - още лекарства, които блокират напълно вируса в човешкия организъм, но и медикаменти които могат да възпрепятстват инфектирането.

На финала са не една, а две ваксини. Те са плод на РНК технологиите или същите, които се използваха при ковид. Но последната стана първа, защото стъпи върху вече позната технология и клиничните изпитания се извършваха успоредно. Но все пак ХИВ създаде повече главоболия на учените.

"Знаехме състава му, знаехме, че трябва той да бъде антигенът, навлизайки например в наночастиците, защото пак ще има натоварване на малки липидни наночастици, както е при ковида. Това е стара технология, известна още преди деветдесетте години. Знаехме това, но тази структура не оставаше стабилна", обясни проф. Радка Аргирова - вирусолог, предаде БНТ.

През всичките години имаше около 50 разработки, които фокусираха доста надежди. Но нито една не даваше очакваната защита. Докато не стана ясно, че ваксината трябва да предизвиква освен антителата, но и Т-клетъчния имунитет.

"Така че когато навлезе вирусът, тази Т-клетъчна памет да задейства и да може тогава да се прояви действието на тези антитела", каза проф. Радка Аргирова.

Всъщност ваксините се целят към цели 7 антигена във вируса. При цялата му изменчивост се оказва, че все пак има много консервативни гликопротеини, които са останали непроменени през всичките години на епидемията.

"Ще ви дам един прост пример - един човек е заразен с един вирус и един източник и след примерно един месец или месец и половина някъде от него могат да се изолират 7 различни варианти вируси. Те мутират непрекъснато. Това е най-бързо мутиращият вирус", посочи проф. Радка Аргирова.

Разработката на ефективна ваксина все пак е неотменимо условие да се елиминира вирусът. Въпреки че лекарствата срещу ХИВ така го потискат, че става неоткриваем и инфектираните не могат да заразяват други. А терапията сега е сведена до едно хапче. Но и това отминава.

"В Европа вече антиретровирусната терапия се прилага и инжекционно. В рамото се поставя една апликация на 2 месеца и така се спестява пиенето на хапчета всеки ден", каза Александър Миланов.

ХИВ става напълно контролиран, още повече, че вече има и медикаменти, които могат да предпазят от инфектиране.

"Медикаменти на принципа на антибебе. Има и антихив хапче, което се приема по определена схема и наистина намалява драстично до 96% опасността и вероятността от това ХИВ да се предаде при незащитен сексуален контакт. Остава и възможността ако човек е имал рисково сексуално поведение, да приема и постекспозиционна профилактика", каза Александър Миланов.

Сега най-важното, за да спре разпространението на вируса е хората, особено с рисково поведение, да се тестват. Броят на новооткритите заразени непрекъснато намалява, но остават тези, които откриват вируса късно заради друго заболяване.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Отбелязваме Деня на Ботев и загиналите за свободата
Дата: 02/06, 07:24

На днешната дата в историята
Дата: 02/06, 07:16

Хороскоп за неделя
Дата: 02/06, 07:03

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 02/06, 05:40

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 02/06, 05:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия