Първа помощ при чревна инфекция през лятото


Дата: 28/06, 14:02

Д-р Теа Александрова: По-голяма част от стомашно-чревните инфекции се причиняват от вируси

Д-р Теа Александрова завършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от началото на 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 г. От лятото на 2020 г. създава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя полезна информация относно отглеждането на деца, както и съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство. Именно това я мотивира да споделя информация, която често остава неясна за родителите, в Инстраграм канала си.

През летния сезон един от честите проблеми при децата са чревните инфекции. Те са еднакво заразни за всички хора - засягат както малки, така и по-възрастни пациенти. Единствената защита oт тези вируси е честото миене на ръце и максимално добра хигиена, което особено при малките деца на плажа е силно затруднено. При тях трудно можем да контролираме ръцете ВИНАГИ да са чисти, още повече при дечицата под 2-годишна възраст във връзка с никненето на зъбки, ръце и предмети.

Малките пациенти по-лесно могат да достигнат до изтощение на организма, хипогликемия (ниска кръвна захар) и обезводняване – важи особено за деца под 2-годишна възраст. Въпреки това, по-голяма част от случаите преминават безпроблемно и само със симптоматично лечение, затова чревните инфекции не са повод за паника и при една добра информираност, подготовка и първа помощ, състоянието може да бъде овладяно и ведрото настроение на почивката да се запази.

Симптоми и протичане:

По-голяма част от стомашно-чревните инфекции (СЧИ) се причиняват от вируси. Проявяват се с: диария, повръщане, коремна болка и дори температура като често детето е контактно на друго дете/близък с подобни симптоми.

Tези инфекции могат да бъдат много разнородни. При някои деца може да започне само с коремна болка или пък само с температура и отказ от хранене, последвано от гадене и повръщане и/или стомашно неразположение. Обикновено състоянието стартира с температура, повръщане и коремна болка, водеща до диария. Характерно за чревните инфекции е, че коремната болка е коликообразна и отшумява след повръщане или след изхождане за кратко, след което цикълът се повтаря до следващата перисталтична вълна. В повечето случаи коремната болка при хирургични състояния е постоянна, нетърпима и не се повлиява от спазмолитици. Повръщането при чревната инфекция обикновено отшумява за 24ч, докато диарията може да продължи 5-7 дни.

Първа помощ:

Алармиращи признаци:

Задължително посетете лекар за преоценка на състоянието на детето при:

* публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Стоичков: Златната рибка на България става на 60
Дата: 30/06, 22:53

Испания 1:1 Грузия
Дата: 30/06, 22:48

Крайната десница води убедително на парламентарните избори във Франция
Дата: 30/06, 22:38

Грузия поведе на Испания след автогол
Дата: 30/06, 22:21

"Емил Кюлев" остава в ареста
Дата: 30/06, 22:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия